Hepimiz fast-food tüketiyoruz. Türkçe’ye “hızlı hazır yemek sistemi” olarak çevrilebilecek fast-food beslenme artık hızlı tempolu şehir yaşamının bir parçası oldu. Sadece tüketilen hamburger; pizza gibi besinler fast-food değil aslında; yolda yürürken bir yandan da yemeye çalıştığımız simit; poğaça ve benzeri besinler; ekmek arası köfteler; dönerler de fast-food besinler arasında. Hayatımızı bu kadar sarmış olan fast-food besinlerin zararları ve daha yararlı hale getirebilmek için yapılacak sağlıklı seçimleri sizler için derledik.
FAST-FOOD BESİNLERİ YAKINDAN TANIYALIM…
Fast-food besinlerin beslenme açısından çokta sağlıklı seçimler olmadığını neredeyse herkes biliyor. Peki; uzmanlar bu besinleri neden sağlıklı bulmuyor? Çünkü;
* Yüksek enerji içeriyorlar: Şişmanlık sorununun giderek arttığı dünyamızda; yüksek enerjili besinlerin tüketiminin azaltılması; şişmanlığın çözümünde bu gün kullanılan basamak taşı olduğu için beslenme uzmanları bu tür besinleri desteklemiyor. Küçük menülerin 500-600 kalori; mega boylarının 1000-1500 kalori olması fast-food besinlerin korkutan bir yüzü olmaya devam ediyor.
* Fazla miktarda yağ içeriyorlar: Fast-food besinler kalp damar sağlığını tehdit eden doymuş yağlardan ve trans yağ asitlerinden de genelde zenginler.
* Vitaminlerden fakirler: Fast-food besinler özellikle A; C vitaminlerinden ve folik asitten fakirdirler.
* Tuz içerikleri fazla: Fazla miktarda tuz içerirler. Bu da; fazla miktarda alındığında yüksek tansiyon riskini arttıran sodyum mineralinden zengin oldukları anlamına gelmektedir.
* Posadan fakirler: Kolesterolümüzü düşüren; barsaklarımızı çalıştıran ve bizi birçok kronik hastalıktan koruyan posayı çok az miktarda içeriyorlar.
KAÇAMIYORSANIZ; SAĞLIKLI SEÇİMLERLE KORUNUN…
Süper ve mega boylardan; indirimli “tam ekmek” menülerden uzaklaşın… Fiyatları ve görüntüleri ne kadar cazip görünse de; ihtiyacınızdan fazla olan kalorileri; yağları ve sodyumu vücudunuza yüklemenize gerek yok.
Sağlıklı et seçimleri yapın… Herkes tavuk ve balığın sağlıklı olduğunu düşünse de; fast-food restoranlarda genelde bu ürünler ağır soslara batırılıp kızartılır. Bu nedenle ızgara pişirilmiş bir kırmızı et tercihi; çok daha sağlıklı olabilir.
Paylaşımcı olun… Kızarmış patates; boş kalori kaynağı sayılabilecek bir besindir. Bu nedenle arkadaşınızla “küçük boy” patatesinizi paylaşın.
İçecek siparişi önemli bir konudur… Fast-food restoranlarda sunulan birçok içecek şeker yüklüdür. Bu nedenle içecek siparişi verirken taze sıkılmış meyve suyu veya ayran tercih edin. Gazlı içeceklere olan isteğinizi “bu seferlik” durduramadıysanız; diyet ürünleri tercih etmeye çalışın. En sağlıklı tercihlerden birinin su olduğunu unutmayın.
Salata miktarını arttırın… Tüketeceğiniz besinleri seçerken; salatalara da mutlaka yer verin. Önceden hazırlanıp bekletildiklerinden dolayı vitamin içerikleri az olsa da; enerji alımınızı azaltmada ve posa alımınızı arttırmada size yardımcı olacaklar. Yalnız salata soslarına ve salataların içerdikleri yağ miktarına dikkat etmekte fayda var. Bazı salata seçeneklerinin patates kızartmalı bir menüden daha fazla yağ içerdiğini unutmayın.
Tatlı seçimi yaparken… Ağır hamur tatlıları yerine sütle hazırlanmış tatlıları tercih edin. Sıcak çikolata içmek; tatlı isteğinizi azaltmada etkili bir yol olacaktır.
Ekstra yağ istemeyin… İskender veya kebap yiyecekseniz; ekstra tereyağı döktürmeyin. Tereyağsız İskender mi olur dediğinizi duyar gibiyim; fakat yanmış tereyağı fazla kalori kazandırmanın yanı sıra; hem kalp hastalıklarını hem de kanser riskini arttırabilecek bir besindir.
Çantanızda meyve taşıyın… Günün büyük bir kısmını sokakta geçirecekseniz; yanınıza mutlaka bir meyve alın. Açlık hissettiğinizde meyve tüketmeniz; restoranlarda yoğun açlık hissi ile yüksek enerjili besinleri sipariş etmenizi engelleyecektir.
Sağlıklı günler dilerim…
20.05.2007 tarihinde Eskişehir Anadolu Gazetesi nde yayınlanmıştır.