Nasır; ölü ve kalın deri tabakası olarak adlandırılabilir. Cildimiz; herhangi bir bölgesinde aşırı baskıdan ve sürtünmeden dolayı tehlike hissederse o bölgenin tahriş olmasını önleyebilmek için üzerindeki deri tabakasını kalınlaştırarak nasır oluşturmakta ve deriyi dış etkilerden mümkün olduğunca korumaya çalışmaktadır. Yani nasırı; derimizin dış etkilere karşı cildi koruması olarak ta tanımlayabiliriz.
Nasır genellikle ayağımıza olmayan veya ayağımızı vuran ayakkabılardan kaynaklanmaktadır. Nasır oluşmasının tek sebebi uygunsuz ayakkabı değildir. Bazen de ayakta oluşan şekil bozuklukları da; ayağımızı yanlış basmamıza neden olmakta ve bunun sonucunda ayaklarımızda nasır oluşmaktadır. Ölü deri tabakasının dip kısmı; sinir uçları ile aktif temas halinde olduğundan insanlara bazen dayanılmaz derecede acı hissettirmektedir. Ayrıca aşırı terleyen; çok yol yürüyen; sürekli ayak üzerinde duran ve havasız kalan ayaklarda da nasır oluşmaktadır.
Nasır normalde ciddi bir sağlık sorunu değildir ve eğer ağrıya neden olmuyorsa tedavi edilmesi gerekmez. Fakat ağrılara yol açmaya başladığında ise en iyi çözüm; nasır olan yerdeki baskının sonlandırılması ve nasırın yumuşatılmasıdır. Büyüyen ve artık rahatsızlık vermeye başlayan problemli nasırlar aldırılabilir ancak nasıra neden olan basınç ya da sürtünme unsuru ortadan kaldırılmazsa; örneğin nasıra neden olan aynı ayakkabıyı giymeye devam edilirse; nasır tekrarlayacaktır.
Nasır Oluşma Nedenleri
Nasıra Karşı Önlemler