Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

El Egzaması: Ev Kadınlarının Korkulu Rüyası

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 20:24    Güncellendi: 18.02.2025 20:24

Medicana Bursa Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Uzm. Dr. Gökçen Alyamaç ;“Su ile aşırı temas; havanın aşırı kuru olması; sabun; deterjan; çeşitli çözücü kimyasallar; temizleme ürünleri; lastik eldiven; hatta deriye uygulanan kişisel bakım ürünleri bile deriyi tahriş edebilir. Katı; sıvı maddelerin yanı sıra; havada uçuşan partiküller bile el egzamasına neden olabilir.El egzaması genellikle el sırtı ve parmak aralarında olup; el bileğini aşmaz. Deride kuruluğun yanı sıra kızarıklık; kaşıntı ve gittikçe yayılan kabuklu döküntüler ortaya çıkabilir. Ellerde; çatlaklar ve ağrı olabilir”diyor.

PAMUKLU ELDİVENLE KORUNUN

El egzamasından korunmak için elleri ılık suyla ve paraben; alkol; parfüm içermeyen bir likit bir temizleyici ile yıkamayı öneren Medicana Bursa Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Uzm. Dr. Gökçen Alyamaç;şöyle devam ediyor: “Eller yıkandığı zaman nazikçe kurulanmalı ve hemen nemlendirici sürülmeli. Kuru ev işleri yaparken de korunmak için pamuklu eldiven giyilmelidir. Çamaşır katlarken bile hassas ciltler tahriş olabilir.Yemek yaparken;ıslak ev işleri ile uğraşırken de penye eldiven giyilip üzerine pudrasız vinil eldiven giyilmeli. İş yaparken ve eller yıkanıp kurulanmadan önce yüzük çıkarılmalı. Dışarıya çıkarken kalın; dikişsiz deri veya kumaş eldiven giyilmeli; yün eldiven kullanılmamalı. Çünkü yün kaşıntı ve tahrişi artırabilir. Endüstriyel el yıkama ürünlerinden; susuz ve antibakteriyel temizleyicilerden tahriş yapma riski nedeniyle kaçınılmalı; eldeki küçük yaralar bandajlanmalı. Çalışma kıyafetleri; koruyucu örtüler; alet ve çalışma alanları temiz tutulmalıdır.


SEDEFLE KARIŞTIRMAYIN!

Uzm. Dr. Gökçen Alyamaç; bazen el egzaması ile sedef hastlığının karıştırıldığına dikkat çekerek “Eğer enfeksiyon varsa ağızdan antibiyotik verilebilir. Kortizonlu merhemler ve bariyer oluşturan kremler önerilebilir. El egzaması; mantar enfeksiyonu ve sedefle karıştırılabilir. Şüpheli durumlarda alerji testi ve gerekirse biyopsi alınarak tanı kesinleştirilmeli. Dış faktörlerden şüpheleniliyorsa; alerjik yama testi yapılmalı” diye konuştu.


Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır; tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.