Terin asidik etkisi ile sık sık pişik oluşumu gözlenir. Öncelikle; pişiğin yalnızca bir hijyen problemi olmadığını vurgulamak gerekir. İntertriginöz bölgelerde (derinin birbirine sürtünen yüzeylerinin bulunduğu sahalarda) cilt yapısı oldukça hassastır. Dolayısıyla; terin asidik yapısı; bu bölgelerin uzun süre nemli ve havasız kalması ile; cildi tahriş eder.
Bebeklerde ve obezlerde; daha sık rastlanır. Derideki kızarıklıkların normal deri ile sınırları çok belirgin hale gelmişse; pişikler uzun süredir geçmiyor ve huzursuzluk yaratıyorsa; mutlaka bir hekime danışılmalıdır. Çünkü bütünlüğü bozulmuş olan ciltte; mantar ve bakteri enfeksiyonları gelişme ihtimali oldukça fazladır.
Kıvrımlı bölgelerde daha sık pişik görülmesinin nedenleri nelerdir?
- Vücut sıcaklığının fazla oluşu
- Terleme ile atılan fazla sıvının buharlaşamaması
- Hareket edildiğinde bu bölgelerde sürtünme olması
- Bakteri ve virüslerin buralarda uzun süre yaşaması
Pişik oluşumuna sıklıkla eşlik eden durumlar nelerdir?
- Pamukçuk;“candidaalbicans” adlı mantarın sebep olduğu; ciltte nemli yarılmış ve beyazlaşmış görüntü oluşturan enfeksiyondur. Bebeklerin ağız içi mukozasında sıkça görülür.
- Eritrasma;uylukların iç taraflarında torbalarda ve koltuk altlarında meydana gelip kırmızı - kahverengi plaklarla kendini gösteren kronik ve bulaşıcı bir deri hastalığıdır.
- Ayak mantarı;parmaklar arasında soyulma; kaşıntı; kabarcık gibi problemlere sebep olan bulaşıcı mantar enfeksiyonlarıdır.
- Folikülit;özellikle “staphyllococcusaureus” tarafından oluşturulan; kıl diplerinde çıban tarzında ağrılı lezyonlar yapan bir enfeksiyondur.
- Sedef (psöriasis);lezyonların sınırlarının keskin olması ve uzun sürmesi bu hastalığa tanı koydurur. Ayrıca dirsek ve dizlerin dış yüzeylerinde ve kafada yerleşen döküntüler yine sedefi düşündürmelidir.
- Seboreik dermatit;saçlı deri; kaş; göz kapakları; kulak ve göğüs ortasında kırmızı pullu kaşıntılı bir döküntü oluşturan deri hastalığıdır. Ayrıca göbek deliği; kalçalar; koltuk altları; göğüs altları ve kasıklar gibi deri kıvrımları da tutulabilir.
- Atopik dermatit;deri; burun veya akciğerleri aşırı enflamasyona eğilimli kişilerde; kaşıntılı; yaygın veya sınırlı döküntülerle karakterize bir egzemadır.
- Kontakt veya alerjik dermatit;deri ile temas eden çeşitli maddelerin sebep olduğu; deride kırmızı; ödemli ve su dolu kabarcıklarla karakterize hastalıktır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır; tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.