Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Leke Tedavisi

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 20:24    Güncellendi: 18.02.2025 20:24

MELASMA
Güneş ve solaryum; doğum kontrol hapları; antidepresanlar gibi ilaçlar  ve gebelik; emzirme dönemi gibi faktörlerle ilişkili Melasma; yüzde alın şakaklar; yanaklar; dudak üstünde sık görülür. Kadınlarda erkeklerden daha sık rastladığımız bu leke çeşidi; metabolik durum; insülin direnci; stres; güneş maruziyeti ile yakın ilişkili olduğu için tedaviye çok dirençlidir. Melasma tedavisinde; lazer peeling; karbon peeling; kimyasal peeling; mezoterapi; oksijen terapi ve leke açıcı dermokozmetik ürünler uzun süre; çoklu seanslar şeklinde uygulandığında başarılı olur.

Melasma tedavisinde; güneşten korunma; tedavi yöntemi kadar önemlidir. Yaz-kış sabah; öğlen ve öğleden sonra; leke karşıtı güneş koruyucu kullanılmasını tavsiye ediyoruz.

Lazer peeling

Fraksiyonel erbium lazerle;soğuk modda; uygulanan lazer peeling sırasında; cildin üst tabakasında; mikro delikler açılır. İşlemin hemen akabinde; leke açıcı içeren bir özel ürün cilde tatbik edilir. Üç gün süren kızarıklığı kabuklanma takip eder ve ardından 2 gün süren soyulma evresi yaşanır. Kabuklanma evresinde hasta leke açıcı özel serumlarını kullanmaya başlar. Sabah ve öğlen yine leke karşıtı kremlerini kullanır.
Bu lazer peeling yönteminin başarısı; lazer cihazının soğuk moduna bağlıdır. Melasma; cildi ısıtan ve uzun süreli kızarıklığa sebep olan diğer fraksiyonel lazer tedavilerinde; seanstan ortalama 2 hafta sonra geri gelirken; soğuk modda uygulanan erbium lazer ile geri gelmez. Çünkü ciltte kızarıklık süresi sadece 24 saat işe sınırlıdır.
Lazer peeling; melasma tedavisi de ort. 3 hafta ara ile; 4-6 seans uygulanmalıdır.

Q anahtarlı lazer ile karbon peeling

Melasma tedavisinde; karbon maske sürüldükten sonra; q anahtarlı 1064 nm lazer ile karbon patlatılırken üst deride soyulma ve melanin pigmentinin leke alanlarında dağıtılması sağlanmaktadır.
Karbon peeling; melasma tedavisinde en az 10 seans 7-14 gün aralıklarla tavsiye edilmektedir.

Leke mezoterapisi

Leke açıcı içeren bir kokteylin; leke alanlarında nappage(iğneleme) ve intradermal(deri içine direk) verilmesi yöntemidir.
7-14 gün aralıklarla tekrarlanan mezoterapi seanslarına leke açılana kadar devam edilmelidir.

Kimyasal peeling

Melasma tedavisinde; asitlerin cilde uygulanması esasına dayanır. En sık kullanılan yüzeysel soyucu Glikolik asit; leke tedavisinde esmer ciltlerde risklidir. Esmer ciltlerde en sık tercih edilen asit; salisilik asit; laktik asit; pirüvik asit; kojik asit; sitrik asit; azeleik asit; mandelik asittir. Leke açıcı kimyasal peeling kokteyllerinde; genelde birden fazla asit kombinasyonu uygulanır.
Yüzeysel soyucular; öğle arası uygulamalardan olup; günlük yaşantıyı aksatmazlar.
TCA peeling; en etkili bir diğer soyucudur. Ancak leke tedavisinde uzman hekim tarafından; çok dikkatli kullanılmalıdır. TCA ile cilt soyma sonrasında 6-10 güne kadar devam eden soyulma ve hassasiyet dönemi olur. Bu sebeple işlem sonrası ilk 5 günlük süreçte cildin bakımı; korunması çok önemlidir. Mutlaka uzman hekim tarafından uygulanmalıdır.

SONUÇ
Melasma tedavisindeki tecrübeler; tek yöntemin değil; kombinasyon tedavilerinin başarıyı arttırdığını göstermektedir. Ancak en önemlisi tedaviyi uzun süreye yaymak ve cildi tedavi sonrası korumaktır.


Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır; tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.