Dondurma olarak bilinen kriyoterapi tahrip etmek esasına dayalı bir tedavi yöntemidir.
Siğil dondurmayani kriyoterapi -79 derecedeki sıvı karbondioksit kullanılmakla beraber sıklıkla -196 derecedeki sıvı nitrojen de kullanılır.
Tedavi sonuçları özellikle genital siğillerde çok başarılıdır.
Kryo – cerrahi sonrası hafif bir şişlik - kızartı veya yapılan bölgede su toplanması (yanıklarda olduğu gibi) kryo - cerrahinin normal sonuçlarıdır ve genellikle hastalara rahatsızlık vermez. Ağrı; nadiren oluşur ve yaranın pansumanı oldukça kolaydır ve genellikle iyileştirici ve koruyucu bir antibiyotikli krem uygulamaktan ibarettir. Kryo - cerrahi sonrası oluşan yaranın; akan temiz suyla temasının sakıncası yoktur (banyo yapmak serbesttir). Hastalar sıklıkla aynı gün veya ertesi gün işlerine; okullarına veya sosyal hayata geri dönebilir. Yaralar genellikle 1 - 4 hafta içinde kuruyup; kabuklanarak iyileşir.
Tüm siğil tiplerinde; hızlı ve iğne kullanılmadan uygulanması sebebi ile özellikle çocuklarda tercih edilir.
Kryoterapi Uygulanan Diğer Deri Hastalıkları
Dermatolojik kryo - cerrahi derinin yüzeyinde ya da içinde gelişen ve deriden alınması (çıkartılması) gereken birçok lezyonun tedavisinde kullanılır. Bunlar; siğiller; yaşla birlikte güneş gören deride ortaya çıkan hastalık aktinik keratoz; ileri yaşlarda gövde ve baş bölgesinde ortaya çıkan iyi huylu tümör olan seboreik keratoz; çocuk ve yetişkinlerde sık kullanılan ve bulaşıcı olan molloskum ve deri kanserleri olarak sıralanabilir.
Nasıl Uygulanır?
Kryo - cerrahi; sıvı azot gazının özel cihazlar kullanılarak; tahrip edilmek istenen deri oluşumuna uygulanması ile yapılır. Dokuya temas eden -196 C0’deki sıvı azot gazı; dokuyu donduracaktır. Bu donma işlemi kısa süreli (10 - 60 saniye) olup; bu sürenin sonunda doku; normal sıcaklığına geri dönecektir. Bu kısa süreli ve ani donma - erime sürecinde hedeflenen dokudaki hücreler tahrip olup ölecektir. Artık işlev göremeyen bu ölü ve anormal hücreler; iyileşme sürecinde dokudan atılacak ve yerlerini taze dokulara bırakır.