“Çocuk alerjisi” hastalığının yaygınlığı son yıllarda belirgin bir şekilde artmıştır. Çocuğunuz hapşırıyor ya da çok öksürüyor; sık sık vücudunda döküntü yaşıyor ya da bazı gıdaları yedikten sonra karın ağrısı; kramp ve bulantı oluyorsa çocuğunuz çocuk alerjisi olabilir.
Çocuk Alerjisi Nasıl Olur?
“Çocuk alerjisi” çocuğunuzun alerjik olduğu ortamlarda bir şeye temas ettiğinde; soluduğunda ya da bir şeyi yediğinde gerçekleşir. Bu bir alerjen olarak adlandırılır. Alerjen; vücuda girer ve çocuğunuzun bağışıklık sistemi buna tepki verir. Bu reaksiyon histamin salınmasına neden olur. Histamin vücuda salındığında; kaşıntılı bir döküntü veya ciltte şişme gibi belirtilere neden olabilir.
Alerjik reaksiyonların süresi; ani ve gecikmiş alerjik reaksiyon olarak 2 şekildedir. Bir “ani alerjik reaksiyon” çocuğunuzun temas ettiğinde ya da alerjisi olduğu maddeyi yemesinden sonra genellikle birkaç dakika içinde veya 1-2 saate kadar olur. Bir “gecikmiş alerjik reaksiyon” ise genellikle çocuğunuzun alerjisi olduğu maddeye maruz kaldıktan sonra 2-4 gün arasında olur.
Çocuk Alerjisi Belirtileri
Deri döküntüleri veya ürkiter
Nefes darlığı (astım)
Hapşırma; öksürme; burun akması veya kaşıntılı gözler
Mide bozukluğu
Çocuk Alerjisi Tetikleyicileri
Açık Havada: Ağaç poleni; bitki poleni; böcek sokması
İç Mekan: Evcil hayvan veya hayvan tüyleri; toz akarları; küf
Tahriş Edici Maddeler: Sigara dumanı; parfüm; araba egzozu; boya; kokulu ürünler (silgi vb.)
Gıdalar: Yumurta; süt ve süt ürünleri vb.
Çocuk alerjisi erken teşhisi; çocuğunuzun yaşam kalitesini artıracak; okuldan uzak kalma gün sayısını azaltacak ve çocuğunuzun verimi düşmeyecek; çocuğunuz hasta olmayacağı için sizlere çocuğunuzla geçireceğiniz kaliteli zamanlar kalacaktır.
Çocuğunuzun alerjilerini neyin tetiklediğini bulun ve onlardan kaçınmak için mutlaka önlemler alın. Alınan önlemler; çocuğunuzun solunum ve yaşam kalitesini iyileştirmede yardımcı olacaktır.
Çocuğunuzda çocuk alerjisi varsa okul idaresi alerji konusunda bilgilendirilmelidir. Çocuğunuzda astım ya da şiddetli bir alerji varsa; çocuğunuzda görülen reaksiyonları bir not halinde sınıf öğretmenine ve okul idaresine iletin.