Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

GRİBAL ENFEKSİYONLAR

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 20:24    Güncellendi: 18.02.2025 20:24

Kış mevsiminin yaklaşmakta olduğu şu günlerde; çocuklarımızı bekleyen en önemli hastalık grubu olan gribal enfeksiyonlardan bahsetmek istiyorum . Bu enfeksiyonlar genellikle havaların serinlemesi ve kapalı ortamlarda kalabalık yaşamak sebebiyle artış gösterir. Bu da yaklaşık olarak okulların açıldığı ilk haftalara denk gelir .

Gribal enfeksiyonlar üst solunum yollarının hastalığıdır . Üst solunum yolları deyince yutak; gırtlak; burun; sinüsler ve kulaklar akla gelir. Bu bölgede önemli lenfoid organlar olan bademcikler ve geniz eti de yer alır.

Üst solunum yolu enfeksiyonları çocukların en sık yakalandıkları hastalık grubudur. Yılda ortalama 2-3 kez geçirilir. Okul çağı çocuklarında birbirine bulaştırma daha çok olduğundan bu sayı sağlıklı çocuklarda 6-7 ye kadar ulaşabilir. Bu durum çocuğun bağışıklık sisteminde bir eksiklik olduğu anlamına gelmez.

Üst solunum yolları tamamen mikropsuz değildir. Sağlıklı bireylerde burada belli mikroorganizmalar yaşarlar; ancak hastalık oluşturmazlar. Farklı mikroorganizmalar üst solunum yolu enfeksiyonuna yol açarlar ama belirti ve klinik bulgular birbirine çok benzerlik gösterirler.

Bu hastalıklara yol açan mikroorganizmaların yaklaşık %85 ini virüsler oluşturur. Bilindiği gibi virüslere antibiyotikler etkisizdir. En sık yapılan hata bu durumlarda kullanılan gereksiz antibiyotiklerdir.

Gribal enfeksiyonlar genellikle kırıklık; ateş; burun tıkanıklığı; burun akıntısı; boğazda yanma; baş ağrısı; bazen ateş bulgularıyla başlar. Her zaman bu belirtilerin hepsi bir arada olmayabilir; bir veya birkaç tanesi görülebilir. Genellikle hastalığın seyri 7 günü geçmez. Nadiren üzerine bir bakteriyel enfeksiyon eklendiğinde sinüzit; orta kulak enfeksiyonu; akciğer enfeksiyonu gibi durumlara yol açabilir . Bu komplikasyonlar geliştiğinde uygun antibiyotik tedavisi gerekebilir.

Gribal enfeksiyon oluştuğunda öncelikle diğer çocuklara bulaşmaması ve istirahat ederek hastalığın daha kolay atlatılması için çocuğun evde dinlendirilmesi önemlidir. Bol sıvı alınması; hafif gıdalarla beslenme önerilir . Ortaya çıkan belirtilere göre gerekirse ateş düşürücü verilmeli; serum fizyolojik veya deniz suları ile burun temizliği yapılmalıdır. Komplikasyon geliştiğinde ise doktorun önerdiği uygun ilaçlarla tedavi edilmelidir.

Her hastalıkta olduğu gibi; gribal enfeksiyonlarda da hastalık oluşunca tedavi etmekten daha çok; koruyucu önlemler önemlidir. En kolay; en etkili yöntem kalabalık ortamların sık sık havalandırılmasıdır. Bu kişiden kişiye bulaşı önlemede oldukça etkilidir. Ayrıca influenza enfeksiyonu için aşı mevcut olup; özellikle kronik hastalığı olan risk grubundaki çocuklara yapılması önerilmektedir. Yumurta allerjisi dışında hiç bir kullanılmama sebebi olmadığından; allerjisi olmayan ve aşılanmak isteyen herkese yapılabilir.

Çocuklarımıza hastalıklardan uzak; mutlu; başarılı bir eğitim yılı dilerim.



Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır; tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.