Okul çağı büyüme ve gelişmenin hızlı olduğu; yaşam boyu sürebilecek beslenme alışkanlıklarının büyük ölçüde oluştuğu bir dönemdir. Okul çağı çocuklarının yetersiz; dengesiz veya aşın beslenmesi sonucunda aşağıda belirtilen istenmeyen bazı sağlık sorunlar ortaya çıkabilir.
- Büyüme ve gelişmeleri geri kalır. Bu gerilik büyüme dönemi bitinceye kadar telafi edilmezse; erişkinliğe yansır ve bu çocuklar boyca kısa; zayıf ve güçsüz birer yetişkin olurlar.
- Enfeksiyon hastalıkları sık ve ağır seyreder.
- Özellikle kız çocuklarında menstrüasyonun da (adet görme) etkisiyle demir yetersizliği anemisine (kansızlık) sık rastlanır.
- Ergenlik döneminde; kemik yoğunluğu en üst düzeye erişmektedir. Bu dönemde kalsiyumun yetersiz tüketimi; ileri yaşlarda görülen osteoporoz için bir risk faktörü oluşturmaktadır.
- Dengesiz beslenme sonucu şişmanlık; önemli bir sorun olarak ortaya çıkar. Çocukluk dönemindeki şişmanlık ileri yaşlara yansır ve yüksek tansiyon; kan yağlarında artış; kalp-damar hastalıkları; şeker hastalığı gibi kronik hastalıklara zemin hazırlar.
Sabah kahvaltısı:
Bütün gece süren açlıktan sonra günün en önemli öğünü sabah kahvaltısıdır. Kahvaltı etmeyen çocuk uzun süre aç kaldığı için kendini güçsüz hisseder; dikkat; çalışma ve öğrenme yeteneği azalır; okul başarısı düşer. Bu nedenle; her sabah mutlaka kahvaltı yapılmalıdır.
Kahvaltı için bazı örnekler:
- Bir bardak süt; bir yumurta; beş adet zeytin; ekmek; meyve veya domates.
- Bir bardak meyve suyu; peynirli omlet; ekmek.
- Bir bardak süt; tahıl gevreği; meyve.
- Bir bardak süt; tahin pekmez veya tahin helva; ekmek; meyve.
- Bir bardak süt; ekmek; 3-4 ceviz içi ya da fındık ezmesi; meyve.
- Mercimek veya tarhana çorba; ekmek; meyve.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır; tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.