Uzman olmak için Şimdi başvurun.
✕Ortalama 8.aydan sonra
Bu yüzden Sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanımı ilk 1 yaşta başlar ve dikkat edilmesi gereken temel ilkeleri şunlardır;
İlk iki yaşta tek başına bırakılan çocuk yeterli beslenemez ve arada desteklenmelidir. Besinler çocuğa değişik tat; kıvam; renk ve çeşitlilikte sunulmalıdır. Yemek için acele edilmemeli; yemek için yeterli zaman verilmeli ancak bu süre yarım saati geçmemelidir. Çocuk yemeğe ara verince biraz bekleyip tekrar yemek verilerek doyarak masadan kalkması sağlanmalıdır.
Şekerli besinler ana yemek bitinceye kadar gözden uzak tutulmalı;herhangi bir amaçla ödül olarak verilmemeli; özel durumlar dışında şekerli besinlerden kaçınmalıdır. Ana öğün ve ara öğün araları iyi ayarlanmalı; ana öğün öncesinde iki saat bir boşluk olmalıdır. Çocuk uykulu iken beslenmeye çalışılmamalıdır.
Çocuğun aşırı acıkıp sinirlenmesine fırsat yaratılmamalıdır. Çocuk zorla beslenmemeli;yemek zamanları stresten uzak keyifli ve rahat ortamlar olmalıdır. Çocuk susuz bırakılmamalı ancak öğünün yeterli alımını engelleyeceği için yemekten önce su verilmemeli; yemek arasında ise az miktarda verilmelidir.
Çocuğun istediği şekilde yemesine izin verilmeli; çevrenin veya kıyafetlerin kirlenmesi konusunda titiz olunmamalı; el-yüz temizliği ve çevrenin toplanması yemek sonrasına bırakılmalıdır.
Çocukların dikkati çabuk dağılacağı için yemek yerken mümkün olduğunca ekranlardan uzak tutulmalıdır.