Uzman olmak için Şimdi başvurun.
✕Çocuklar ilk dişlerini 6 ay civarında çıkarırlar. Ancak bu genetik ya da nadiren hastalıklara bağlı olarakta değişebilir. Dişli doğan bebekler olabileceği gibi; 1 yaşında dişi çıkmamış olan bebekler de vardır. Ailede geç diş çıkaranlar varsa dişler geç çıkabilir.Bu normaldir. Süt dişleri toplam 20 adettir ve tümünün çıkması 2 - 2;5 yaşa kadar sürer. Bu süre içinde elini ya da elindekileri ağzına götürmeler; diş eti kaşınmaları; salya artışları hatta ona bağlı hırıltı; öksürük; hafif ateş; huysuzluk; ağlamalar; gece sık uyanmalar; iştahsızlık; kaka değişiklikleri (kabızlık - ishal - sık kaka yapma) görülebilir.
Çıkan dişlerin temizliği için; tülbent veya gazlı bezi parmağınıza dolayarak az suyla (kaynamış; ılıklaşmış) ıslatıp; dişleri silebilirsiniz.1 yaşından sonra yumuşak bir fırçayla ;hatta oyunlaştırarak; örnek olacak şekilde birlikte dişleri fırçalıyabilirsiniz.Diş macunu 3 yaşından sonra kullanılmaya başlanmalıdır.
Parmak emme ve 18 aydan sonra halen biberon – emzik gibi alışkanlıklar ; dişlerin ileride tedaviye ihtiyaç olacak diş ve çene kemiği sorunlarına neden olabilir. Uyku problemi çeken çocukları gece boyu biberon ağızda uyutmak; yemek yeme problemi; çocukların ağzında uzun süre duran yiyecekler; süt dişlerinde çürük oluşmasını kolaylaştırır.
Herhangi bir kazayla çocuğun dişi fırlayıp yerinden çıkarsa; çocuğun ağzını soğuk su ile çalkalatıp; çıkan dişi temiz bir su; süt; nemli bir bez içerisinde saklayıp bir saat içerisinde diş hekimine ulaşılıp yerine sabitlenmelidir. Diş kırılmışsa; kırılan parça diş hekimi tarafından yapıştırılabilir; parçayı atmayınız.
Bazen süt dişleri düşmeden daimi dişler diş arkasının önünde veya arkasında çıkabilir; daimi dişin çıkması yerine gelmesi için süt dişi çekilmelidir.