Bir insan hayatı boyunca binlerce kilometre yol yürür. Bu uzun yürüyüşün büyük bir kısmı ne yazık ki uygun olmayan rahatsız ayakkabılarla yapılır.
Çok sıkı; çok geniş ya da yeterli destek sağlayamayan ayakkabılar; ayaklarda; ayak bileğinde; bacaklarda; kalça ve omurga üzerinde istenmeyen strese yol açar. Süregelen bu basınç; ağrı ve yaralanmalara neden olarak; iş; spor ve gündelik hayatta kısıtlama ve engellemeler oluşturur.
Uygun olmayan ayakkabılar bunyon (kemik çıkıntıları); nasır ve ayak derisinde kalınlaşma; parmak şekil bozuklukları (çekiç parmak gibi); plantar fasiit (topuk dikeni); ayak kemiklerinde stres kırıkları ve daha pek çok sorunlara neden olur.
Ayakla ilgili pek çok problem kişinin ayağına; vücut biçimine ve hayat tarzına uygun ayakkabılar kullanılarak önlenebilir.
Ayakkabı Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Öneriler
Ayakkabı seçiminde moda; şıklık çok önemsenen; öne çıkan bir konu olsa bile bu kararı etkileyecek tek faktör olamaz. Ayak problemlerinin gelişim olasılığını azaltmak için; ayakkabı ayağın şekline uyum göstermeli; uzun süre ayakta kalmak; uzun mesafe yürümek gibi kişinin gün içindeki işlevleriyle uyumlu olmalıdır.
Sağlıklı ayakkabıda aranacak belli başlı özellikler; sarsıntıyı emen yumuşak yastıklı topuğa sahip olması; kolaylıkla bükülmeyen; dönmeyen; çökmeyen sağlam tabanlık içermesi ve esnek olmasıdır. Ayakkabının üst bölümünün yumuşak; nefes alabilen malzemeden yapılması uzun süreli kullanımda ayağın daha konforlu olmasını sağlarken; ayak derisinin tahriş olmasını ve terlemeyi engeller. Ayakkabının içerisinde ya da tabanlığında ayak ark desteği bulunmalıdır. Pek çok ayakkabının içerisindeki tabanlık çıkarılıp; daha kaliteli hazır tabanlıklarla değiştirilebilir. Kişiye özel tabanlık belli bir ayak problemi varsa; doktor tarafından önerilmişse kullanılabilir.
-Gün boyunca ayaklar şişebilir; en rahat edilecek ayakkabıyı seçebilmek için alışveriş gün sonunda yapılmalıdır.
-Yaşın ilerlemesiyle birlikte ayak numarası büyür; bu yüzden her sene ayakkabı numarası ölçümü tekrarlanmalıdır.
-Ayakkabı denerken ve ayak ölçümü yapılırken ayakta durulması gerekir çünkü vücut ağırlığının taşınmasıyla; oturur pozisyona göre ayaklar genişler.
-Pek çok insanın bir ayağı diğerinden daha büyüktür; bu yüzden her iki ayağın da ölçümü yapılmalıdır. Ayakkabı seçimi büyük olan ayağa göre yapılır.
-Numaraya göre ayakkabı alınmamalıdır. Ayakkabı numaraları markaya ve ayakkabının tarzına göre değişiklik gösterir. Ayakkabıyı denemek önemlidir; sadece numarasına bağlı kalmadan ayağa en iyi uyan ve rahat edilen ürün alınmalıdır.
-En uzun parmak ve ayakkabının ucu arasında 1 cm boşluk olmalıdır. Ayağınız için çok uzun bir ayakkabı giyerseniz; ayağınız sürekli ayakkabının ön tarafına doğru kayacağından ağrı; kabarcıklar ve su toplamaları gelişebilir.
-Ayakkabı satın almadan önce değişik yüzeylerde yürüyerek; buralarda rahat olup olmadığından emin olun.
-Ayağınız belli biçimdeki bir ayakkabı için çok genişse; büyük numara ayağa daha iyi uyum göstermez. Büyük numara ayağın genişliğine uyum gösterip; rahat gibi olsa bile ayakkabının ön bölümünde çok fazla boşluk ve yer oluşur; ayak öne ve arkaya kayar; ayak ve ayak parmakları sorunları oluşur.
-Ayakkabının parmakları içeren ön bölümü kare ya da yuvarlak şekle sahipse parmakların rahatça sığabileceği boşluk ve yer olur. Ayak parmakları rahatça hareket edebilmelidir. Sivri uçlu ayakkabılar parmakları sıkıştırır; rahatsızlık verir; yara; nasır ve şekil bozukluklarına neden olur.
-Kadınlar 5 cm’den yüksek topuklu ayakkabı giymemelidir. Yüksek topuklu ayakkabılar ayak parmaklarını sıkıştırarak doğal olmayan üçgen şekil içine girmeye zorlar; ayak tabanına daha fazla basınç yüklenmesine sebep olur.
-Esnetilmeye ihtiyacı olan ayakkabı almayın. Ayağın kaymasına engel olmak için ped konulması gereken ayakkabı almayın.
-Pahalı ayakkabı almanıza gerek yok; ayağa uyan ve konfor sağlayan ayakkabı almanız yeterlidir. Şık; modaya uygun ayakkabıların mutlaka rahatsız olmasına gerek yoktur; ayağınızın rahat edeceği stil sahibi pek çok sağlıklı ayakkabı bulunmaktadır.