Tendonlar; kemiklere kaslarla bağlanırlar ve bir yandan bir yana sizin eklemi yönetmenize imkan tanıyarak eklemleri gererler. Alt bacaktaki önemli tendonlardan birisi de posterior tibial tendondur. Bu tendon; baldırda başlar; ayakbileğinin arkasının iç tarafına aşağıya doğru uzanır ve ayağın ortasındaki kemiklere bağlanır.
Posterior tibial tendon; ayak kavsinin yukarı kalkmasına yardım eder ve yürürkenayak parmaklarınız adım atmadan ayrıldığında ayağınızı bastıktan sonra kaldırdığınızda; destek sağlar. Eğer; bu tendon aşırı gerilme veya yırtılma ile inflamasyona uğrarsa; daha; içerdeki eklemin üzerinde ağrınız olabilir ve yavaş yavaşayak tabanındaki iç kavis kaybolarak düz tabanlığa kadar gider.
Posterior tibial tendon disfonksiyonunun belirti ve semptomları:
Posterior tibial tendon disfonksiyonu; sıklıkla 50 yaşın üstündeki kadınlarda; tendonun doğuştan anormal olabilmesinden meydana gelir. Ancak; aşağıdaki gibi sıralanan diğer birkaç risk faktörü de vardır:
Basketbol; tenis; futbol veya hokey gibi sporları yapan sporcular da posterior tibial tendonu yırtabilirler. Bunun yanı sıra; bayırlı patikalarda veya yolda koşarken; ayağın üzerine aşırı bir kuvvet yerleştirildiğinde; tendon inflamasyonu gelişir.
Teşhis; hikayeye ve fizik muayeneye ve her ikisine birden bağlıdır. Doktorunuz; çıplak ayaklarınızla ayakta durmanızı veayak fonksiyonlarınızın nasıl olduğunu görmek için ondan uzaklaşmanızı isteyebilir. Durum ilerlemişse; etkilenen ayağınızın önü dışarıya kayar. Arkadan bakınca sanki bir çok ayak parmaklarınız varmış gibi; bir görünüm oluşur. Aynı zamanda; parmaklarınızın üzerinde ayakta durmanız veya bir dizinizi kaldırmanız istenebilir: Elleriniz duvarda ayakta durun; sağlam ayağınızı yerden kaldırın ve diğer parmaklarınızın üzerinde yükselin. Normal olarak topuk içe doğru dönecektir. Bu işaretin yokluğu; posterior tibial disfonksiyonunu gösterir. Doktorunuz; ayağınızın rontgen grafilerini; ultrason ve manyetik rezonans görüntülemesini isteyebilir.
Tedavi edilmediği taktirde; posterior tibial disfonksiyonun geliştirdiği düz tabanlık; rijit (sert) hale gelir. Arka ayakta; artritler gelişebilir. Ağrı artar ve ayak bileğinin dış tarafına doğru yayılır. Yürüme şekliniz etkilenebilir ve ayakkabılarınızı giymeniz zorlaşabilir. Doktorunuzun size tavsiye edeceği tedavi; durumun ne kadar ilerlemiş olduğuna bağlıdır. Erken safhada;posterior tibial tendon disfonksiyonu; istirahat; aspirin veya ibuprofen gibi steroid içermeyen antiinflamatuar ilaç tedavisi ve ayağın; altı ve sekiz hafta süreyle; ayağın fazla kullanımını engellemek için; rijit bir diz altı alçısıyla veya botla immobilize edilerek; tedavi edilebilir. Alçının çıkarılmasından sonra; topuk kaması gibi; ayakkabının içine konan destekler veya taban desteği yardımcı olabilir. Eğer durum ilerlemişse; doktorunuz; geleneksel yapım ayak bileği- ayak ortozu veya desteği kullanmanızı tavsiye edebilir. Konservatif tedavi yeterli olmuyorsa; doktorunuz ameliyatı tavsiye edebilir. Posterior tibial tendon disfonksiyonunu tedavi etmek için sıklıkla; aynı zamanda birden fazla birkaç cerrahi yöntem kullanılır. Doktorunuz; sizin kişisel durumunuza göre; spesifik bir tedavi rotası belirleyecektir. Ameliyat seçenekleri şunları içerir: