Giriş
Kronik ön diz ağrısı; sağlıklı; genç ve aktif bayanlarda yaygın olarak görülmektedir. Bu dizde anormallik olduğu ve aktiviteye devam etmekle dizde hasar meydana geleceği anlamına gelmez.
Fakat dizdeki ağrı diz kapağının altında ve kaval kemiğinin önünde ise ağrı Osgood-Schlatter Hastalığını düşündürebilir.
Sebepler
Birçok vakada gerçek sebep tam olarak açık olmayabilir. Diz anatomisi karmaşık ve hassas olması nedeniyle; aşırı kullanım; aktivite artışı; uzun yürüyüşlerde; bazen diz kapağı dizilimindeki küçük sorunlar büyük ağrılara sebep olabilir. Dizlerimiz tüm vücut ağırlıklarını taşır ve sürekli yük altındadırlar. Diz kapaklarına binen yük merdiven kullanırken vücut ağırlığının 3; koşerken ise 7 katıdır. Kilo alma; aktivite artışı ve aşırı kullanım; diz kapağı dizilimindeki küçük sorunlar ile birlikte olunca; diz kapağının altındaki basıncın artmasına yol açarak aşınma ve hassasiyet oluşumuna sebep olurlar.
Bir dizi faktör bu duruma sebep olabilir;
Klinik Bulgular ve Şikâyetler
Eğer ağrı kronik hale gelirse; uyluk kaslarında kısalma ve erime ile zayıflık gelişebilir.
Ağrılarınız kalıcı ve geçmiyorsa teşhis ve tedavi amaçlı ortopedi hekimine başvurmalısınız. Erişkin dönemi diz ağrıları genellikle; kilitlenme; takılma vs gibi sorunlara yol açan menisküs kaynaklı sorunlar değildir. Bu belirtiler dizdeki mekanik bir problemler olup dizde aşınmalara yol açabilir.
Hekim Muayenesi
Dizinizdeki şikâyetler ve tıbbı geçmiş dinlendikten sonra; hekim aşağıdaki durumları irdeleyecektir;
Görüntüleme
Röntgen
Kemik yapıları çok iyi gösterir değerli bir görüntülemedir. Özel çekimler ile diz kapağı değerlendirilir.
MRI
Yumuşak dokuların görüntülemesi için önemlidir. Şişlik ve dizde kilitlenme varsa; doktorunuz kıkırdakları ve menisküsleri değerlendirmek için MRI isteyebilir.
Tedavi
Eğer ağrılarınız doktoru ziyaret etmek için yeterince ciddi değil veya mütevazı ise şikâyetlerinizi hafifletmek için aşağıdaki adımları deneyebilirsiniz. Diz kapağı altındaki ağrılarda buz; dinleneme ve basit egzersizler özellikle gençlerde faydalıdır. Aşırı ağrılarda İnflamasyon giderici ağrı kesiciler kullanılabilir.
Buz: Her gün saatte 15 dakika havluya sarılmış buz uygulayın. Ağrı ve şişliği azaltmada faydalıdır.
Dinlenme: Ağrılar rahatlayana kadar dinlenmeli ve fazla kilo varsa kilo verilmelidir.
Egzersiz: Ağrı ve şişlik gittikten sonra; hareket açıklığını yeniden elde etmek için egzersiz programı verilir. Güç; kuvvet; dayanıklılık; çeviklik ve kondisyon çalışır. Kademeli koşu ve öncesinde germe egzersizleri uygulanır.
Dizi Koruma