Travma veya kireçlenme nedeniyle dizinizde ciddi hasar mevcut ise; yürüme; merdiven çıkma gibi günlük basit aktiviteler sizin için zor hale dönüşebilir. Çok ciddi olanlarda yatarken veya otururken bile ağrı olur. Bu durumda yaşam kalitesi ciddi anlamda düşmüştür.
İlaç tedavileri; fizik tedavi ve yürüteçler sizin ağrılarınızı kesmiyor; yaşam kalitenizi artırmıyor ve geceleri rahat bir uyku almanızı sağlamıyorsa total diz protezi ameliyatı düşünmelisiniz.
Total diz protezi eğri olan bacakları düzeltmek; ağrısız yürüme ve merdiven çıkma; geceleri rahat uyuma ve günlük normal aktivitelerinize dönmek için etkili ve güvenilir ameliyat yöntemidir.
Diz protezi ilk kez 1968 yılında Amerika birleşik devletlerinde yapıldı ve o günden bu güne ameliyatta kullanılan cerrahi malzeme ve tekniklerde çok büyük ilerlemeler olmuştur. Bugün ABD de her yıl 600.000 nin üzerine diz protezi uygulanmak ve bu sayının 2030 yılında 525% artması öngörülmektedir.
Bu makale total diz protezi ameliyatı olmaya karar vermiş olanlar için aydınlatıcı bilgiler sunmaktadır.
Anatomi
Diz eklemi; patelle; uyluk (femur) ve kaval(tibia) denilen üç adet kemikten oluşan bir eklemdir. Bu eklemde iç ve dış menisküs olmak üzere menisküs bulunmaktadır. Patella (diz kapağı); küçük bir yassı şeklinde kemik olup; dizin ön tarafında bir oluk üzerinde yer alır. Patella; uyluk ile kaval kemiğine tendon denilen kirişler aracılığıyla tutunur. Oturur pozisyondayken; baldırlarımızı dizimiz aracılığıyla düz olarak kaldırmamızı sağlar. Bu hareket sırasında patella uyluk kemiğine ait femoral olukta aşağı ve yukarı giderek yer değiştirir.
Diz kapağı ve oluk arasındaki hareketin kolay olması için her ikisine ait yüzeyler kıkırdak ile kaplıdır.
Sebepler
Diz eklemini etkileyen üç temel artrit türü vardır;
En sık görülen tiptir. Eklem kıkırdağını yavaş yavaş aşındıran dejeneratif bir hastalıktır. En sık orta ve ileri yaş insanları etkiler.
Eklem kıkırdağında hasar meydana getiren inflamatuar bir hastalıktır. Her hangi bir yaşta görülebilir ve genellikle birçok eklemi etkiler.
Postravmatik artrit diz yaralanması sonrası ortaya çıkar. Bu tip artrit osteoartrite benzer; menisküs ve
bağ yaralanması sonrası ortaya çıkar.
Ağrı başlangıçta hafif olarak başlar ve aşınmanın artışıyla giderek artış gösterir. Eklem şiş ve hareketleri kısıtlıdır. Dizi bükmek ve ya uzatmak zor olabilir.
Aktivite ile merdiven çıkma; yürüme ve ya dizi bükme faaliyetlerinde ağrıda artış olur. Dizde kilitlenme ve güçsüzlük ve burkulma hissi olur.
Bazı hastalar hava değişiklikleri ile ağrının derecesinin etkilendiğini gösterir.
Diz Protezi Hangi Kompenetlerden Oluşur?
Diz protezinde amaç bozulmuş eklem yüzeylerini özel tasarlanmış protezler ile yeniden oluşturmaktır. Bu amaçla protez dört ana parçadan oluşur;
Tüm bu kompenetler arasına uyumlu olarak çalışır.
Kimlere Diz Protezi Yapılmalıdır?
Bu kararı siz; ailenizden biri; ortopedi doktorunla birlikte almanız sizin için yararlı olacaktır. Şu durumda ameliyat tavsiye edilir;
Hekim Muayenesi
Doktorunuz dizinizde eklem hareket açıklığı; yürüyüş; şekil bozukluğu ve eklemde şişme olup olmadığına bakacaktır.
Röntgen genellikle eklem aralığındaki daralmayı gösterir ve yeterlidir. MR genellikle diğer hastalıkların ayırıcı tanısında istenebilir.
Aşağıdaki röntgende solda normal bir diz; sağda ise ileri düzeyde kireçlenmiş bir diz görülmektedir;
Ameliyat Kararı ve Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Kendiniz; aileniz ve doktorunuzun ortak kararı ile cerrahiye karar verilmelidir ve cerrahiye karar verirken size yapılacak olan işlem hakkında yeterince bilgilenmiş olduğunuza kanaat getirmiş olmalısınız. Cerrahiye karar verildikten sonra yapılması gereken bir takım işler vardır. Ameliyat öncesi kan tahlilleri ile anestezi açısından detaylı bir muayeneniz olacaktır. Gerekirse eşlik eden hastalıklarınız (diyabet; yüksek tansiyon; guatr; vs.) için ek tetkik ve muayeneleriniz yapılacaktır.
Cerrahi Öncesi Yapılması Gerekenler
Komplikasyonlar
Diğer büyük cerrahi müdahalelerde olduğu gibi total diz protezi ameliyatlarında da nadiren bir takım komplikasyonlar-durumu güçleştiren şeyler olabilir. Diz protezi ameliyatı sonrası nadiren en sık görülen komplikasyonlar şunlardır:
Bu listede yazılanlar muhtemel komplikasyonların tamamı değil en sık karşılaşılanlarıdır.
Tromboflebit
Bazen derin ven trombozu (DVT) da denilen tromboflebit her hangi bir operasyondan sonra oluşabilen bir durumdur.Kalça; leğen kemiği ve diz çevresinde yapılan ameliyatlarda sonra daha sık görülür. Bacaktaki büyük toplardamarlar içindeki kanın damar içinde pıhtılaşması sonucu DVT oluşur. Bunun sonucu bacakta şişme; ısı artışı ve ağrı olur. Eğer bu pıhtılardan parça koparsa; bu parçalar kan yolu ile akciğerlere ulaşabilir ve akciğerin kılcal damarlarını tıkayarak akciğerin bir kısmının kanlanmasını engelleyebilir ve hayati risk oluşturabilir. Bu duruma pulmoner embolizm denir.
Pulmoner "akciğer" manasına gelir. Embolizm ise damar vasıtası ile vücutta bir yerden başka yere giden parçacık demektir. DVT riskini azaltmanın birçok yolu vardır; ancak muhtemelen en etkilisi mümkün oldukça erken sürede yürümeye başlanılmasıdır! DVT önlenilmesinde sık kullanılan araç ilaçlar:
• Kanı sulandıran ve pıhtılaşmasını önleyen ilaçlar
• Damarlarda kan akımını hızlandıran ve emboli oluşumunu engelleyen özel çoraplar
Enfeksiyon
Yapak eklem konulmasını takiben enfeksiyon çok ciddi bir komplikasyondur. Total diz protezi sonrası enfeksiyon görülme sıklığı hastaneden hastaneye ve doktordan doktora faklılık göstermekle beraber ortalama % 2-3 seviyelerindedir. Bazı enfeksiyonlar çok erken dönemde daha taburcu olmadan çıkarken bazıları ameliyattan aylar hatta yıllar sonra ortaya çıkabilir. Yapay ekleminize enfeksiyon; vücudunuzda enfeksiyonu olan başka bir bölgeden de yayılabilir. Bu sebepten; ameliyat öncesi ve sonrası diş çürüğü; idrar yolları ve barsak enfeksiyonları gibi şikayetleriniz varsa antibiyotik ile derhal tedavi edilmelidir.
Gevşeme
Yapay bir dizin nihayette yetersiz hale gelmesinin ana nedeni metalin veya sementin (kemik çimentosunun) kemikle temasının gevşemesidir. Yapay eklemlerin uzun ömürlü olmasına yönelik çok büyük gelişmeler olmasına rağmen halen eklemlerin çoğu nihayette gevşeyebilmekte ve düzeltici bir ameliyata gerek olmaktadır. Yapay dizin size ortalama 20-25 yıl hizmet edecektir. Bazı kişilerde bu süre daha kısa olabilmektedir. Hastalıklı dizinizde olduğu gibi gevşemiş proteziniz de ağrıya neden olacaktır. Ağrılar başladığı zaman ağrı nedeni olarak protez gevşemesi düşünülüyor ise gevşemiş protezi çevreleyen kemikte aşınma olmaması için kısa zamanda yeniden operasyon yapılmalı ve yeni ve farklı bir protez konulmalıdır.
Anestezi Komplikasyonları
Çoğu cerrahi prosedür öncesi anestezi yapmak gereklidir. Hastaların çok az bir kısmının anestezi ile sorunları olur. Bu sorunlar şunlardı:
• Kullanılan ilaçlara reaksiyon verilmesi
• Diğer sağlık sorunlarınız ile ilişkili problemler
• Anesteziye bağlı problemler
Anestezi doktoru ile riskleri ve endişelerinizi ameliyat öncesi konuşmalısınız.
Antibiyotik Kullanılması Gerekli Durumlar
Sizi tedavi eden diğer branş doktorlarının ve diş hekiminizin sizde eklem protezi olduğunu bilmesi çok önemlidir.
• Tüm dental (diş) müdahalelerde; diş çekimi; kanal tedavisi; diş taşı temizliği dahil.
• Mide-barsak sistemi veya idrar yollarına yönelik her türlü müdahalede; endoskopi; kolonoskopi; idrar yollarına yönelik kapalı teknik ile yapılan tüm girişimler dahil.
• Üst solunum yollarına ait hastalık ve müdahalelerde.
• Tüm ciddi enfeksiyonlarda.
Total Diz Protezi Sonrası Sık Sorulan Sorular
Hastaneden Taburcu Olduktan Sonraki Kontroller
Hastanede ameliyat sonrası 4-5 gün yattıktan sonra ek bir sorun gelişmez ise taburcu edilirsiniz. Taburcu olduktan 2 hafta sonra ilk poliklinik kontrolünüz olacaktır; muayyeniz yapılıp dikişleriniz alınacaktır. Taburcu olduktan 6 hafta; 3 ay; 6 ay ve 1 yıl sonra diğer poliklinik kontrolleriniz olacaktır. Takiben yıllık takibe gireceksiniz.
Eğer aşağıdakilerden biri olursa derhal doktorunuza ulaşın
Hastanede Dikkat Edilmesi Gereken Aktiviteler
Diz vücudun en büyük eklemi olup replasmanı majör bir cerrahidir.
Erken Hareket
Ameliyat sonrası muhtemelen dinlemek istiyor olsanız da erken hareket çok önemlidir. Ameliyat sonrası uyluk ön grup kasların kuvvetlendirilmesi gerekir. Hekim teşviki ve hasta uyumu ile birlikte egzersiz programı başlatılır. Hekim yara bakımı; diyet; ağrı kontrolü ve egzersizlerle ilgili talimatlar verecektir.
Ağrı Kontrolü
Erken iyileşmede ağrı kontrolü önemlidir. Ameliyat sonrası ağrı değişken olmakla birlikte kontrol altına alınabilir. Ameliyat sonrası genellikle damar yolundan ağrı kesici uygulanır ve birkaç gün sonra yerini hap veya enjeksiyona bırakır.
Ameliyat Sonrası Diğer Aktiviteler
Ameliyat sonrası kan pıhtısını ve enfeksiyonu önlemek için kan sulandırıcılar ve antibiyotikler verilir.
Birkaç gün iştahsızlık; kabızlık ve bulantı olabilir. Bunlar normal tepkilerdir. Solunum egzersizleri önerilebilir.
Ameliyat sonrası yara yerinde hemovak denilen kan dreni olup 1-2 gün içerisinde bu alınır. Hastalara bacak şişliğini azaltması için varis çorapları önerilir ve dize zaman zaman buz uygulaması yapılır.
Fizik Tedavi
Ameliyat sonrası bacak kan akımını artırmak ve pıhtı oluşumunu engellemek için yatak egzersizleri öğretilir. Özellikle düz bacak kaldırma; ayak bilek pompalama ile pasif diz ekstansiyon egzersizleri önemlidir.
Evde Dikkat Edilmesi Gereken Hareketler
Ev Aktiviteleri
Muhtemelen evde birkaç hafta birinin yardımına ihtiyaç vardır. Yardımcınız yoksa geçici bir rehabilitasyon merkezine transfer edilebilirsiniz. Evde bir takım düzenlemeler size yardımcı olacaktır.
Yara Bakımı
Ameliyat kesinizi temiz ve kuru tutmalısınız. Yaranızda şişme; ağrı artışı; akıntı; kızarıklık veya ısı artışı olursa derhal doktorunuza ulaşmalısınız. Genellikle dikişler 2-3 hafta içerisinde alınır.
Dikiler alınana kadar duş almak yasak
Dizde şişlik ameliyat sonrası ortalama 3-6 ay arasında sürer
Diyet
Normal diyetinize devam edin ve istediğinizi yemekle birlikte Demir ve C vitamini desteği almanız faydalı olacaktır. K vitamini kanın pıhtılaşmasını düzenlemekte olup bundan zengin brokoli; ciger; soğan; zeytinyağı; yeşil sebzeler takviyesinde bulunmanızda fayda var.