Düşük Nabız Uzun Hayat
Kalp hastalıklarına zemin hazırlayan en büyük ihmal kilo fazlasıdır. Birçok şeye neden olduğu gibi kalp-damar hastalıklarına da neden oluyor. Kilo fazlasının dışında diğer en önemli etken sigara alışkanlığıdır. Stres ve üzüntü de başlıca etkenler arasında sayılabilir.
Nabız ve tansiyon ne kadar düşük olursa ömür o kadar uzun olur. Hayatın tamamı boyunca kalp atış sayımız bellidir. Ne kadar yavaş atarsa bu limiti o kadar geç doldururuz; ne kadar hızlı atarsa bu limit çabuk doldururuz. Onun için spor ve meditasyon; kalp atım sayımızı azaltmaya yarayan başlıca aktivitelerdir.
Kalp Check-Up’ı Nedir?
Eldeki imkanlarla kişinin gelecekteki kalp krizi riskini belirlemek mümkün; ancak ne şekilde olacağını nasıl olacağını söylemek tıpkı deprem gibi mümkün değildir. Bu nedenle tıpkı depremdeki gibi önceden hazırlıklı olmak gerekir. İşte bu yüzden yapılacak bir kalp check-up’ı bize önemli kılavuzluk yapacaktır. Kardiyolojik check-up; kalp hastalıklarının risk faktörleri yönünden incelenmesi olarak tanımlanabilir. Bu işlem; koruyucu hekimlik uygulamaları çerçevesinde; olabilecek felaketleri önceden tespit edip; tedbir almamızı sağlar. Bu işlemler esnasında hasta olanlar ve ileride kalp hastası olma olasılığı olan insanlar da tespit edilir; önleyici tedbirler ile olası hastalığın önüne geçilebilir.
Ekokardiyografi Neleri Ortaya Çıkartır?
Şu an en temel görüntüleme yöntemimiz ekokardiyografidir. Büyüklüğü; el-avuç içi kadar düştü. Radyasyonsuz bir şekilde ses dalgaları ile kalbin hareketlerini; kasılmasını; kan dolaşımını ve damarlardaki varsa tıkanıklıkları görebiliyoruz. Kalp elektrosu ilk kullanılan görüntüleme sistemidir. 1850’li yıllarda ortaya çıkmıştır. Günümüzde 12 farklı bölgeden kalbin elektrik sitemini inceleyen bir görüntüleme yöntemidir. Bu yöntem; kalp ritim bozukluğunu ortaya çıkartmak için kullanılır.
Unutmayın!
❤ 40 yaşından sonra herkesin yılda bir kez kalp yönünden check-up yaptırması şart!
❤ Check-up sırasında da mutlaka kan yağları; kan şekeri kontrol edilmeli; efor testi yapılmalı.
❤ EKG ve bir akciğer filmi çekilmeli.
❤ ECHO hiç olmazsa bir kez yapılmalı.
❤ Kapak problemi varsa her yıl tekrarlanmalı yoksa 3-4 yılda bir tekrarlanmalıdır.
Kalbinin Sesini Dinle!
❤ Kalp sorununda; ilk belirti göğsün ortasında hissedilen ağrıdır.
❤ Ağrı daha sonra sırta; omuzlara; kollara da vurur.
❤ Ağrı dışında nefes darlığı;
❤ Nabızda düzensizlik;
❤ Bacaklarda ödem ve aşırı halsizlik de kalp hastalıklarının önemli bulgularıdır.