Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Kalp Damar Hastalıklarında Risk Faktörleri

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 20:24    Güncellendi: 18.02.2025 20:24

Koroner arter hastalığı ile mücadelede en önemli adım; hastalıktan korunmaktır. Hastalık bir takım risk faktörleri varlığında çabuk ortaya çıkmakta ve hızlı ilerlemektedir. İyi kolesterol düzeyinin yüksek olması (60 mg/dl’den fazla) hastalık riskini azaltmaktadır.

Risk faktörleri nelerdir?

  1. Yaş:Erkeklerde 45 yaşın üstü; kadınlarda 55 yaşın üstü veya erken menopoz
  2. Cins:Erkeklerde daha sık
  3. Aile öyküsü:Birinci derecede (anne; baba; kardeş) erkek akrabalarda 55 yaşından; birinci derecede kadın akrabalarda 65 yaşından önce kalp damar hastalığı; kalp krizi (infarktüs) veya ani ölüm bulunması
  4. Sigara içiyor olmak
  5. Hipertansiyon (140/90 mmHg veya daha fazla veya hipertansiyon için tedavi alıyor olmak)
  6. İyi kolesterolün (HDL kolesterol) 40 mg/dl’den düşük olması
  7. Total kolesterolün 200 mg/dl’den fazla olması (kötü kolesterol olan LDL-kolesterolün 130 mg/dl’den fazla olması).
  8. Hareketsizlik: Haftada en az 3 gün ve günde en az 30 dakika egzersize zaman ayırmalısınız (tempolu yürüyüş; yüzme; bisiklet; dans; bahçe işleri vs.).
  9. Şeker hastalığı (diabetes mellitus)
  10. Kilo: Bu konuda en değerli kriter; vücut kitle indeksi ve bel çevresidir. Vücut kitle indeksi; kg olarak ağırlığın; metre olarak boyun karesine bölünmesiyle elde edilir (VKİ: kg/m2). Vücut kitle indeksinin 25’in üzerinde olması veya bel çevresinin erkeklerde 102 cm; kadınlarda ise 88 cm’nin üzerinde olması; yalnızca kalp damar hastalığı riskini artırmakla kalmayıp şeker hastalığı; yağ yüksekliği ve tansiyon yüksekliği riskini de artırmaktadır.
  11. Stres: uzun bir zaman sürekli strese maruz kalma; hastalığın gelişmesini kolaylaştırmaktadır.
  12. Depresyon: özellikle son yıllarda depresyon da kalp damar hastalıkları yönünden risk faktörü olarak kabul edilmeye başlandı.
  • Ne yapalım?

Bu risk faktörlerinin bazıları değiştirilebilir iken bazıları değiştirilemez (yaş; cins; aile öyküsü gibi).Kalp damar hastalıkları; soğuk algınlığı; grip gibi geçici ve iyileştiği zaman arkasında iz bırakmayan hastalıklar değildir. Hastalık geliştiği zaman devamlı ilerlemeye ve problem çıkarmaya eğilimlidir. Ondan dolayı bu risk faktörleriyle mücadele; hastalığın ortaya çıkışını önlemesi; hastalık gelişenlerde ise hastalığın ilerleme hızının yavaşlatılması hatta durdurulmasını sağladığından dolayı son derece önemlidir. Dolayısıyla kalp damar hastalıkları ile mücadele; değiştirilebilir risk faktörleriyle mücadele demektir.


Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır; tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.