Akupunktur latince bir kelime olup iğne anlamına gelen acus ve delmek; iğnelemek anlamına gelen punctura kelimelerinden türemiş batı dillerinde “acupunctura” şeklinde ifade edilen bir tedavi yöntemidir. Türkçe’ye iğnelemek olarak çevrilebilir.
Akupunktur vücut yüzeyinde bulunan bazı noktaların iğnelenmesi ile hastalıkların tedavi edilmesi prensibine dayanan bir tedavi yöntemidir. Sadece ağrıları; belirtileri ortadan kaldıran bir yöntem olmayıp aynı zamanda hastalıkları da tedavi eden bir yöntemdir.Geleneksel Çin tıbbında akupunktur milattan önce 3000 yıllarına kadar dayanır. Sarı imparator ve vezirinin konuşmalarından derlenen kitapta da akupunkturla ilgili bir bölüm vardır.
Türklerin akupunkturla tanışmaları bilinenden çok daha eskidir. Hatta Çin’den Türkiye’ye göç eden doktor Yakup Buğra Bey; Sarı imparatorun kitabında yer alan insan resimlerindeki saç bağlanış tarzının Uygur Türklerin’de olduğunu ve akupunkturun bir Türk tedavi tarzı olduğunu iddia etmektedir.
Akupunktur felsefesine göre vücutta “chi” denilen bir enerji bazı kanal ve merdiyenlerde dolaşır. Vücutta 26 adet meridyen bulunmaktadır. Bu meridyenlerde elektrik akımının geçişine direnç yani impedans daha düşüktür. Meridyenler üzerinde tedavide kullanılan noktalar bulunur bu noktaların uyarılması ile beyne uyarılar gider ve vücudun kendini tamir etme mekanizmaları devreye girerek tedaviye yardımcı olur.
Akupunktur Nasıl Uygulanır?
Çeşitli boyuttaki ince akupunktur iğnelerinin hastanın şikayetlerine göre belirlenen meridyenler üzerinden vücuda yerleştirilmesi ve 20 dakika beklendikten sonra tekrar toplanması şeklinde uygulanır. Haftada 2-3 gün olmak üzere toplamda 10-12 seansta tedavi tamamlanır. Hastalığın kronik veya akut olmasına göre seans sayısı değişebilir. Altın veya gümüş iğneler kullanılabilir; kulak akupunkturu için bazı kalıcı iğne türleri de vardır.
Akupunktur Kullanım Alanları (Hangi Hastalıklara İyi Gelir)?
Migren
Bel fıtığı
Boyun fıtığı
Karpal tünel sendromu
Fibromiyalji
Anksiyete
Panik atak
Depresyon
Obezite
Sigara bırakma
Reflü;gastrit
Alerji
Astım
Vertigo
Tinnitus
İnfertilite
Dismenore
Premenstrual sendrom
Hormon bozuklukları
Uyku problemleri
Stres
Sınav kaygısı
Kabızlık
Ağrı kontrolü
Bağışıklığı artırmak
Bulantı
Menopoz semptomları
Erken menopoz