Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

İnfertilite nedir?

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 20:24    Güncellendi: 18.02.2025 20:24

Korunma yöntemlerini kullanmaksızın; 1 yıl süre ile düzenli cinsel ilişki sonrasında çocuk sahibi olmama halinde infertiliteden söz edilir.

Birçok gebelik ilk altı ilişki döngüsünde oluşur. Korunma olmaksızın 12 ay düzenli ilişki süresinde %85 çift çocuk sahibi olur. Bir sonraki 36 ay içinde ise geri kalan çiftlerin %50 i düzenli ilişkiyle çocuk sahibi olacaktır. Gebelik oluşması birçok faktöre bağlı karmaşık bir işlemler dizisidir.

  • Her ay kadın beyninden; overden döllenme için yumurta hazırlanması sinyali gönderilir.
  • Bu sinyal hormanlar (FSH) ve (LH) dır.
  • Bu hormonlar overden yumurtanın salıvermesini sağlar.
  • Buna ovulasyon denir ve yaklaşık siklusun 14. gününe rast gelir.
  • Yumurta tüplerden geçer.
  • Sperm yumurtayı 72 saat süresince döllenme kabiliyetindedir.
  • Yumurta tüplere geçtiğinde sperm; orada aynı zamanda hazır bulunmalıdır.
  • Spermlerin tüplere  ulaşabilmesi için erkeklerde yeterli penis sertleşmesi ve yeterli sperm içeren meninin vajinaya  boşaltılması şarttır.
  • Yeterli sayıdaki spermlerin düzgün yapılı; doğrusal hızlı ilerleyen spermler  olması gerekir.
  • Aynı zamanda kadında spermlerin yumurtaya erişebilmesi için gerekli şart;  sağlıklı vajina; uterusun (rahim) ve tüplerin varolmasıdır.

İnfertilite sebepleri nelerdir?

İnfertilitenin sebepleri sadece kadına bağlı; sadece erkeğe bağlı ya da her ikisine de bağlı faktörler nedeniyle oluşabilir. 
 
İnfertilite ve Testis Tümörü

Çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin % 15 i bunu 1 yıl içinde gerçekleştirmezler. Bunun %20 sebebi sadece erkek faktörüne bağlı;%30-40 ı hem erkek hem kadın faktörüne bağlıdır.
 
Son yıllarda testis tümörü sıklığı giderek artmakta aynı zamanda sperm kalitesi de azalmaktadır. Testis tümörü ve infertilite aynı etiyolojik faktörü paylaşıyor olabilir. Yapılan çalışmadan; 3847 olguda anormal semen parametreleri tespit edilmiştir. Bu olguların 10 unda skrotal kitle tespit edilmiştir ve radikal orşiektomi uygulanmıştır.
 
İnfertil olup semen parametreleri bozuk olan hastaların %0;3 ünde testis tümörü tespit edilmiştir. 
 
Sonuç olarak genel popülasyon karşılaştırıldığında semen analizi bozuk infertil erkelerde testis tümörü görülme sıklığı; normal popülasyondan yaklaşık 20 kat daha yüksektir. 
  



Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır; tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.