Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Çocuklarda Solunum Yoluna Yabancı Cisim Kaçması Ölümcül Olabilir

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 20:24    Güncellendi: 18.02.2025 20:24

Vücudumuzda solunum yoluna yabancı bir maddenin girmesini önleyen çok sayıda savunma mekanizması vardır. Bununla birlikte; bu mekanizmaların hiçbiri kusursuz değildir ve yabancı cisimler sıklıkla çocukların solunum yoluna kaçar. Solunum yoluna kaçan herhangi bir yabancı cisim çocuklarda yaşamı tehdit eden bir durumdur.

Çocukluk çağında; yaş ile uyumsuz besinlerin çocuğa verilmesi bu maddelerin solunum yoluna kaçması ile sonuçlanabilir. Özellikle çerez; et parçaları; sert meyve parçaları; şeker parçaları küçük çocuklarda solunum yoluna en çok kaçan maddelerdir. Yutma fonksiyonu tam olarak gelişmemiş; dişleri tümüyle çıkmamış çocuklarda bu tür yiyeceklerin verilmesi ölümcül sonuçlara yol açabilir. Bu tür yiyecekleri yerken çocuğun ağlaması; gülmesi; konuşması solunum yoluna kaçmayı kolaylaştırır. Solunum yoluna kaçabilen diğer maddeler; çocuğun giysileri üzerindeki çengelli iğneler; boncuklar; kalem parçaları; oyuncak parçaları; iğnelerdir.

Solunum yoluna yabancı cisim girmesi durumunda; tam tıkanma ile çocuklarda ani ölüm görülebilir. Ani başlayan öksürük; morarma; boğulma hissi; solunum sırasında ıslık sesi çıkması veya hırıltılı solunum gibi durumlar da sık görülen belirtilerdir. Bazen çocuklar öksürerek yabancı cismi çıkarabilirler. Ancak özellikle 2-3 yaş altında öksürerek çıkarma genellikle mümkün olmaz.


Solunum sıkıntısı yaratmayan yabancı cisimler bir süre sonra şiddetli akciğer enfeksiyonlarına; bronş iltihaplanmalarına neden olur. Bu noktada bu cisimlerin çıkarılması daha da zorlaşır.


Hastanın hikayesinin sorgulanması; dikkatli muayenesi ve radyolojik incelemeler ile teşhis konur. Hastanın nefes borusunda yabancı cisim varlığı şüphesi varsa; yabancı cismin çıkarılması için mutlaka endoskopi (bronkoskopi) yapılmalıdır. Solunum yolundaki yabancı cismi çıkarmak için uygulanan bronkoskopi oldukça özellikli bir girişimdir. Çocuklar için özel tasarlanmış ekipman ile; deneyimli ellerde; ameliyathanede yapılmalıdır.


Çocukların yaşlarına uygun besinler ile beslenmesi; solunum yoluna kaçma olasılığı olan materyallerin çocuğun ulaşamayacağı yerlerde bulundurulması; çocuğun giysilerine çengelli iğne; toplu iğne gibi şeylerin tutturulmaması gibi önlemler ile bu ölümcül olabilecek kazaların önüne geçilebilir.



Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır; tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.