Koronavirüs salgınının yaşamın her alanı etkiledi.Okullar kapatıldı; işyerleri kapatıldı ve işletmeler güvenlik protokollerini uygulamak zorunda kaldı. Tüm bu değişiklikler arasında en büyük etki sağlık sektöründe oldu.
Sağlık kurumları; hastalık bulaşma riskinin en yüksek olduğu yer olduğundan; hem hastaları hem de sağlık personelini korumak için gerekli tüm güvenlik tedbirlerini uygulamak zorundadır.
COVID-19; SARS-CoV-2 virüsünün neden olduğu bir hastalıktır. Virüs; hasta bir kişinin solunum damlacıkları yoluyla bir kişiden diğerine yayılabilir. Enfekte bir kişi öksürdüğünde; hapşırdığında ve hatta konuştuğunda; damlacıklar havada asılı kalabilir ve hastayla doğrudan temasa geçen veya 2 metre yakınında bulunan herkese bulaşabilir.
Tahmin edebileceğiniz gibi; bir hastanın açık ağzında çalışan diş klinikleri gibi ortamlarda COVID-19 bulaşma riski önemli ölçüde artar. Dişhekimleri kan yoluyla bulaşan hastalıkların bulaşmasını kontrol etmede çok bilgili olsalar da hava yoluyla bulaşan hastalıkları kontrol etmek bir şekilde keşfedilmemiş bir alandır. Bu nedenle; bu salgının yayılmasını sınırlamak için yeni önlemler uygulamaya başlandı.
Randevulardan Önce Hastaların Taranması
Diş kliniklerinin yaptığı ilk şey; randevu ayarlamadan önce hastaların aranmasıdır. Telefon görüşmesi sırasında hastalara sağlık durumları; yakın zamanda soğuk algınlığı veya grip benzeri enfeksiyon belirtileri gösterip göstermedikleri ve yakın zamanda yurt dışına seyahat edip etmedikleri sorulur. Kliniğe girdiklerinde uymaları gereken sosyal mesafe; maske takma gerekliliği ve hijyen protokolleri hakkında bilgilendirilirler.
Hastayı Kliniğe Girmeye Hazırlama
Hasta geldiğinde; kliniğe girmeden önce galoş giymeleri istenir. Eller için dezenfektan verilir ve ateş ölçümü yapılır.
Hijyen ve Dezenfeksiyon Önlemleri
COVID-19 semptomları gösteren hastalardan randevularını yeniden planlamaları istenir; ancak diş hekimleri bazı SARS-CoV-2 taşıyıcılarının tamamen asemptomatik olabileceğini bildiğinden hijyeni sağlamak için katı önlemler uygularlar. Bu önlemler arasında güçlendirilmiş el hijyeni; düzenli yüzey ve ekipman dezenfeksiyonu ve kişisel koruyucu ekipman giyilmesi yer alır.
Oral Aerosolleri ve Damlacıkları Azaltmak
Diş hekimliği ortamlarında bulaşma riskini daha da kötüleştiren şey; düzenli aerosol kullanımının bu partiküllerin uzun süre havada asılı kalmalarına neden olmasıdır. Aerosol ve damlacıkları azaltmak için diş klinikleri; daha büyük çaplı bir tükürük emici kullanır; havayı düzenli olarak tahliye etmeye çalışır ve kontaminasyonu en aza indirmek veya önlemek için lastik örtüler kullanır.
Uygun Havalandırma
Herhangi bir damlacık havada saatlerce asılı kalabileceğinden; uygun havalandırma uygulamak en büyük gerekliliktir. Tüm hava yoluyla bulaşan hastalıkların bulaşmasını doğru bir şekilde kontrol etmek için; diş klinikleri HEPA teknolojisine sahip hava temizleyicileri kullanır; güçlü fanlar kurar; her hastadan sonra UV ışığı kullanarak ekipmanı dezenfekte eder ve antiviral dezenfektan spreyler kullanır. Mümkünse; negatif basınçlı odaları da kullanabilirler.