Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Diş Renklenmeleri ve Beyazlatma

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 20:24    Güncellendi: 18.02.2025 20:24

  • Renklenme Neden Olur?

Dişteki renklenmeler dış veya iç etmenler yüzünden oluşabilir. Kötü ağız hijyeni eski dolgu ve kaplamalar; çay kahve tüketiminin yoğun olması; plak birikimi; demir içerikli ilaç kullanımı dış etmenleri oluştururken; genetik; çocuk yaşta bazı antibiyotiklerin kullanımı; travma; çocuklukta geçirilen ateşli hastalıklar; kanal tedavisinde kullanılan bazı materyaller iç etmenleri oluşturur.

Renklenmenin şekli etmenin tipine göre değişiklik gösterir ve dişi beyazlatmada uygulanacak yöntem vakaya uygun seçilir.

  • Tedavisi Nasıl Olur?

Diş beyazlatma; diş renginin özel jellerin ışık altında aktive edilmesi ile açılması işlemine denir. 

Beyazlatma hekim tarafından klinikte ya da hekim kontrolünde hasta tarafından evde yapılabilmektedir. Hekim tarafından yapılan beyazlatma tedavisi 1 veya birkaç seans olarak hekim tercihine göre uygulanır. Evde yapılan beyazlatma tedavisinde hastaya özel plak hazırlanır. Ön 6 veya 8 diş beyazlatılmak için hedef alınır. Bu plak ofis tipine göre daha hafif jellerle ışık aktivasyonu olmadan; hekimin uygun gördüğü periyotta hasta tarafından uygulanır. 


  • İyileşme Süreci


Beyazlatma işlemi seans sonunda fark edilen; gözle görülür bir değişim yaratmalıdır. Fakat bu tedaviler diş hassasiyetine neden olabilir. Bu hekim tarafından mutlaka hastaya belirtilen bir risktir ve kar – zarar hesabını hasta kendisi yapmalıdır. Tedavi süresince sigara; tütün çiğneme veya kahve gibi boyayıcı maddeler ve asitli içecekler tüketilmemelidir. Hasta ağız hijyenine dikkat etmelidir.


  • Tedavi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler


Beyazlatma sonrası; işlemin faydasını mümkün olduğunca uzun süre görebilmek için hastalar çay; kahve; sigara; kola benzeri renklenmeye neden olabilecek alışkanlıklardan mümkün olduğunca uzak durmalı ve ağız hijyenine dikkat etmelidir.



Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır; tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.