Eğer tütün ürünleri kullanıyorsanız;
Çok miktarda alkol alıyorsanız;
Devamlı güneş ışığıyla karşılaşıyorsanız;
Yanak çiğneme ya da dudak ısırma gibi alışkanlıklarınız varsa;
İyi oturmayan hareketli protezleriniz varsa;
Kendi kendinizi muayene etmeyi öğrenmeniz çok önemlidir. Çünkü siz ağız içi -kanserlerinin risk grubundasınız. Kendinizi düzenli olarak muayene ederek ağız içi kanserlerinin erken sinyallerini yakalayabilir ve hastalık ilerlemeden erken bir safhada teşhis konulmasını sağlayabilirsiniz.
Şunlara dikkat ediniz;
Yüz boyun ve ağızdan iki hafta içinde geçmeyen yaralar;
Dudakta; dişetlerinde yada ağız içi başka bölgelerde meydana gelen yumrular;
Beyaz; kırmızı veya koyu renkte ağız içinde oluşan bölgesel renk farklılıkları;
Ağız içinde tekrarlayan kanamalar;
Hissizlik veya histe azalma ya da ağız veya boyun bölgesinde ağrı.
Bu muayeneyi şu şekilde yapabilirsiniz:
1- Kafa ve boyun:
Yüzünüze ve boynunuza aynada bakın yüzün sağ ve sol tarafları aynı şekle sahiptir. Yüzün ya da boynun bir tarafında simetriyi bozan şişlik ya da şekilsel bozukluk olup olmadığını kontrol edin.
2- Yüz:
Yüzünüzün cildini inceleyin. Herhangi bir yanma; doku büyümesi veya renk ve boyut değişikliği var mı?
3- Boyun:
Boynunuzun yanlarına ve ön kısmına parmağınızla baskı yapın. Acı hissettiğiniz yada yumruların olduğu bir bölge var mı?
4- Dudaklar:
Alt ve üst dudaklarınızı baş ve işaret parmaklarınızla muayene edin; dokusunda bir değişik olup olmadığını; içinde için de pütürler yumrular bulunup bulunmadığına bakın. Alt dudağınızı açarak iç kısmında yanma yada renk değişikliği olup olmadığını kontrol edin.
5- Yanaklar:
Parmaklarınızla yanaklarınızı açarak iç kısma bakın kırmızı; beyaz yada koyu renkli lekelenmeler arayın. İçten ve dıştan parmaklarınız yardımı ile yanaklarınızı muayene edin.
6- Damak:
Başınızı arkaya eğin ve ağzınızı genişçe açarak damağınızı kontrol edin. Renkte bir değişiklik yada şişlik olup olmadığına bakın. Parmaklarınızı damağınızda gezdirerek ağrılı yada şiş bir bölge olup olmadığını kontrol edin.
7- Ağız tabanı ve dil:
Dilinizi her açıdan kontrol edin. Şişlik yada renk değişikliği olup olmadığını; altındaki dokuda bir değişiklik olup olmadığını kontrol edin.
Ağzınızda 2 haftada geçmeyen ve normal olmadığını düşündüğünüz her değişiklik tehlikeli olabilir. Diş hekiminize veya doktorunuza danışınız.