Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

İmplantlarla İlgili Merak Ettikleriniz

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 20:24    Güncellendi: 18.02.2025 20:24

Çene kemiğine yerleştirilen ve diş implantı olarak da adlandırılan dental implantlar; diş eksikliklerini telafi ve rehabilite etmede tercih edilen seçeneklerden birisidir.

Biyouyumlu olmaları nedeniyle saf titanyum veya titanyum alaşımlarından üretilirler. Ancak materyalinin dışında; dış ve iç geometrisi ve morfolojisi; yüzey özelliği ve kaplaması; yiv genişliği ve sayısı gibi çeşitli fiziksel; kimyasal ve mekanik özellikleri de vardır. Üretimleri bilgisayar destekli tasarım ve üretim sistemleriyle (CAD-CAM) gerçekleştirilir.

Boyutları çap ve uzunluk olarak değerlendirilir. Diş kaybını takip eden ilk yıl en yüksek hızda; ilerleyen zaman diliminde de yavaşlayarak kemik rezorpisyonu (erimesi) devam eder. İmplant destekli protetik bir rehabilitasyon bu kaybı oluşmaya başlamadan durdurabilir. Çekimi sonrası kalan kemik miktarı ve hacmi; hemen her zaman yerleştirilebilecek olan implantın ve/veya implantların boyutlarını belirler. İdeal implant yaklaşık olarak 4 mm çapında ve 10 mm uzunluğundadır. Ayrıca tedavi başarısını belirleyecek en önemli etkenlerden biri de implantla-kemik arasındaki yüzey alanıdır ve bu alanı çap; uzunluktan daha fazla etkiler. Örnek olarak; 5 mm çapında 10 mm uzunluğundaki implant; 4 mm çapında 11 mm uzunluğundaki bir implanttan daha fazla yüzey alanına sahiptir. Ayrıca; bu noktada basit matematiksel bir yüzey alanı hesaplaması söz konusu değildir. İmplantın kemik ile temasta olan yüzeyi özel pürüzlendirme ve/veya kaplama işlemlerine tabi tutulur ve mikroskobik düzeyde de yüzey alanını arttırmak için uygulamalar gerçekleştirilir.


İmplant tedavileri ağız; diş ve çene cerrahisi; periodontoloji ve protetik diş tedavisi alanlarına giren multidisipliner bir yaklaşımı gerektirir. Uzman ve tecrübeli hekimler; özellikle yüksek teknoloji; hassas teknik ve titiz bir tedavi planlaması gerektiren durumlarda ön plana çıkmaktadır.


Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır; tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.