Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Hamilelik Döneminde Ağız ve Diş Bakımı ve Hangi Koşullarda Hangi Tedaviler Uygulanabilir?

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 20:24    Güncellendi: 18.02.2025 20:24

Hamilelik; bir kadının hayatında yaşayabileceği en güzel deneyimlerden biri olarak tanımlanabilirken; aynı zamanda bir o kadar da zorlayıcı bir süreç olabilir.. Özellikle; hamile bir bayanın; bebeğin doğum anına kadar gelişimini sağlıklı sınırlar içinde tamamlayıp; sağlıklı bir doğum süreci geçirebilmesi için; kendisinin de son derece sağlıklı ve stresten uzak bir yaşam sürmesi gerekir.

Biz diş hekimleri; bu anlamda her zaman sağlıklı bir vücudun ağızdan başladığını savunmaktayız. Çürük dişler; sağlıksız diş etleri hem genel sağlık üzerine olumsuz etki yaratırlar; hem de sebep oldukları ağrı veya komforsuzluk sebebiyle anneyi strese sokarak; hamilelik sürecini olumsuz olarak etkilerler. Ayrıca; ağrılı ve komforsuz dişlere sahip bir birey; besinleri öğütmekte de zorlanacağı için; sağlıklı olarak beslenebilmesi de zorlaşacaktır. Ayrıca; değişen hormonel dengeler; hamilelik sürecinde hamilelik öncesi mevcut olan diş ve dişeti problemlerinin daha da şiddetlenmesine; daha fazla gün yüzüne çıkmasına yol açabilir. Bu yüzden bir anne adayına ilk tavsiyemiz; daha hamile kalmadan önce diş hekimine gidip; yapılması gereken bütün tedavilerini yaptırmasıdır. Hatta hamilelik öncesi alınan panaromik bir diş röntgen filmi; hamilelik boyunca da karşılaşılması olası diş problemlerinde; teşhis ve tedavi esnasında diş hekimine ışık tutabilmektedir. 

Basitçe hamilelik planlayan bayanın; ağız ve diş sağlığı açısından yapması gerekenleri özetledikten sonra; şimdi de hamilelik sürecinde yapılması gerekenleri özetleyelim. Öncelikle; sorun yaşamamak adına hayatın her döneminde olduğu gibi çok iyi bir ağız bakımı yapılmalı. Diş fırçalama ve dişipi kullanımı günlük hayatta olması gereken yerlere konmalı. Bunlara ek olarak; diş hekiminizin size özel olarak önerdiği başka ağız bakım ürünleri de varsa; onlar da önerildiği şekilde kullanılmalı. Bu noktalar; çıkması olası problemlerin minimalize edilmesi için oldukça önemli. Ancak herhangi bir diş problemi çıktığı zaman ise; tedavi yaklaşımımız; hamileliğin hangi döneminde olduğumuza göre değişmekte. Örneğin 1. trimester dediğimiz; ilk üç aylık süreçte neredeyse hiçbir tedavi uygulayamazken; çıkan problemleri bir şekilde geçici çözümlerle; 2. üç aylık sürece kadar ertelemeye çalışmaktayız. Bebek açısından; hemen her türlü diş tedavisini güvenle uygulayabildiğimiz 2. üç aylık süreçte; tüm sorunları radikal olarak çözmeye çalışarak; nispeten müdahale etmenin daha riskli olduğu hamileliğin 3. üç aylık dönemine herhangi bir problem taşımamaya çalışmaktayız. Ancak; hamileliğin son üç aylık dönemi olan 6. aydan doğuma kadar olan süreçte çıkan diş problemlerini de hastanın hamileliğini takip eden kadın doğum uzmanına danışarak; dikkatli bir şekilde çözme yoluna gidilebilir. Ancak en başta da vurgulandığı gibi; her hamile adayının bu süreç başlamadan diş hekimine giderek; mevcut tüm problemlerini çözerek; bu mucizevi sürece; çürüksüz ve iltihapsız dişlerle ve sağlıklı diş etleriyle girmesidir..


Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır; tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.