Beyazlatma; dişlerin üzerinde oluşan genetik veya sonradan oluşmuş içsel renklenmeleri gidermek amacıyla yapılan işlemidir.
Dişin renklenme sebepleri nelerdir?
Şu anda diş hekimliğinde uygulanan 2 çeşit beyazlatma mevcuttur.
1. HOME BLEACHİNG (Evde yapılan beyazlatma)
Adından da anlaşılacağı gibi hastanın hekimi yardımıyla evde kendisinin yaptığı beyazlatma yöntemidir.
Home bleaching nasıl yapılır?
2. OFFİCE BLEACHİNG (Klinikte beyazlatma)
Beyazlatma işleminin klinik ortamında hekim kontrolünde 1 saat içerisinde uygulanmasıdır.
Beyazlatma işlemi; diş taşı temizliği sırasında yapılan leke çıkarma işleminden farklı bir işlem olup; dişin içerisine işlemiş renklerin yada doğuştan var olan rengin açılma işlemidir.
Diş beyazlatma kozmetik bir işlem olup hekim kontrolünde yapıldığında dişlere ve diş etlerine herhangi bir zararı yoktur. Her kişiye rahatlıkla uygulanabilir.
Beyazlatılmış bir dişin tekrar renklenmelere maruz kalmaması için aşırı çay; kahve; sigara tüketiminden kaçınılmasında fayda vardır.
Dişlerin beyazlaması kişiden kişiye göre değişiklik göstermektedir. Kimi dişler bir ya da iki günde beyazlarken; bazı dişlerlerin beyazlaması bir iki ayı bulabilmektedir. Ortalama beyazlama süresi 2-3 haftadadır. Dişlerde sarılaşma grileşmeden ne kadar çok ise beyazlatma o kadar etkili olabilmektedir.
Antibiyotik kullanımına bağlı oluşan grileşmelerin beyazlaması daha zordur ve sonuca ulaşmak daha uzun bir süre gerektirebilir.