Özellikle Gülüş estetiği isteyen hastalarda İmplantın kozmetik olarak istenilen sonuçlarını belirlemede hastanın uyurken; gülerken ve yüz ifade aktivitelerini gerçekleştirirken oluşan üst dudak pozisyonları oldukça önemlidir.
Öncelikle implantta hasta klinik olarak titizlikle muayene edilir ve hasta pek çok yönden değerlendirilir. Bu noktada implant operasyonunu gerçekleştirecek hekimin tecrübesi çok önemlidir. Günümüzde bir çok ileri radyolojik incelemelerin verdiği bilimsel avantajlara rağmen; implant uygulama fizibilitesini belirleme açısından klinik muayene oldukça önemlidir.
Klinik muayenede:
Doğru implant yerleştirilmesi cerrahi operasyonun sorumluluğunda olan önemli bir konudur. Temiz ve aseptik operasyon alanında gerçekleştirilen osseointegrasyon metodu; doku zedelenmesinin minimal olmasına özen gösterilen bir doku muayenesine dayandırılır. Restoratif diş hekimi; sorumlu cerrahın çalışmasına ek olarak; kabul edilebilir estetik sonuçlara zarar veren olası potansiyel problemleri ve sınırlayıcıları giderek protezin son görünüşünü dizayn edecektir. Üst çene ön bölge en kritik bölgedir. Çünkü bölgesel yumuşak doku ve kemik morfolojisi protezin son görünümü ve profilini etkileyebilir. Yapılan çalışmalar; üst çenede labial damak kontürüne çok fazla önem verilmesi gerektiğini vurgulamaktadır.Travma ve diş çekimi sonucu oluşan labial damak kaybı; ideal implant yerleştirilmesini; kontur ve simetri problemlerini etkileyebilir. Yumuşak doku; reziduel kemik; alveol içeren reziduel kret konturu kusurları; mukoza; kemik ya da alloplastik materyal gibi çesitli yöntemlerin kullanımıyla düzeltilebilir.