Yağ Enjeksiyonu Estetiği
Yaşlanmaya ve aşırı kilo vermeye bağlı; yüz ve vücuttaki dolgunluğunu kaybetmiş bölgelere dolgunluk ve volüm kazandırmak için yaptığımız operasyona Yağ Enjeksiyonu Estetiği adını vermekteyiz. Sıklıkla; yanak; iki kaş arası; nazolabial oluklar; çene ucu; elmacık kemikleri yüzde enjeksiyon yaptığımız alanlardır. Vücutta ise kalça ve memelere volüm vermek isteğimizde bu yönteme başvurmaktayız.
Yağ enjeksiyonu ameliyatı; lokal; sedasyon veya genel anestezi altında yağ enjeksiyonu yapılacak bölgenin büyüklüğüne göre 30 dakika ile 3 saat arasında değişilkik gösteren zamanda yapılır. Yağ enjeksiyonu için yağlar; genellikle hastaların karın; bel çevresi ve uyluk iç kısmı ya da basenlerden elde edilir. Alınan yağlardaki sıvılar süzüldükten sonra; yağ partikülleri kanüller aracılığı ile volüm verilecek alana enjekte edilir. Hastalar aynı gün hastaneden taburcu olurlar.
Yağ Enjeksiyonu ameliyatlarında ağrı çok nadir olarak doku şişliğine bağlı hissedilir. Doku ödemini azaltmak için 24 saat boyunca özellikle yüz bölgesine 20 dakikalık aralıklar ile buz uygulaması önerilir.
Ameliyat sonrası; hasta aynı gün taburcu edilir. Hastanın 1 ya da 2 gün evde istirahat etmesi yeterlidir. Çok fazla ayakta kalma doku şişliğini daha da arttıracağı için önerilmez. Hasta 2 gün sonrasında duş alabilir. Yaklaşık 10 gün kanüllerin girdiği alanlara antibiyotikli kremler ile pansuman öneriyoruz. Aspirin gibi kan sulandırıcıları ve bitki çayarından kanama riskini artıracağı için 10 gün uzak kalınması tavsiye edilir.
Kan Birikmesi (hematom): Erken fark edilir. Kısa bir müdahale ile önüne geçilir.
Şişlik – Doku Ödemi: Özellikle yüz bölgesi uygulamalarında görmekteyiz. buz uygulaması ve ödem giderici ilaçlar ile önüne geçilecektir.
Enfeksiyon Gelişimi: Çok nadir olarak görülebilir. Antibiyotik tedavisi ile önüne geçilir.
Deride Renk Değişikliği: Eğer yağ enjeksiyonu çok yüzeyel yapılmışsa gözlenebilir. Bu durum geçici olsa da can sıkıcı bir olaydır.