Günümüzde kepçe kulak deformitesi; toplumun %5’inden daha çoğunu etkiler. Her ne kadar hasta üzerindeki fizyolojik etkisi önemsiz olsa da; psikolojik ve estetik olarak ciddi etkileri olur. Kepçe kulak deformitesi temelde; kulak kepçesinin kafatasıyla yaptığı açının fazla olmasından; dış kulak kıvrımının oluşmamasından ve kulak kepçesinin derinliğinden oluşur.
Kulağın gelişimi: 1 yaşında; erişkin kulak genişliğinin %90’ına; 10 yaşında % 97-99’una ulaşılır. Kulağın uzunluk gelişimi daha yavaş olur. Şöyle ki 1 yaşında kulak uzunluğunun %75’i; 10 yaşında %93’üne ulaşılır.
Ameliyat zamanının planlanması: Ameliyat zamanının seçiminde; kulak gelişiminin yeterliliği; deformiteden kaynaklanan psikolojik stres; kulak kıkırdağının esnekliği göz önüne alınır. 6 yaşından sonra kulak kıkırdağı sertleşmeye başlar. Yapılan bir araştırmada gösterilmiştir ki 6 yaşından önce ameliyat edilen hastalarda; prosedürden 10 yıl sonra nüks oranı (tekrarlama riski) % 1.8; bununla beraber 6 yaşından sonra ameliyat edilen hastalarda ise % 30’dur. Bu sebeplerle sıklıkla okula başlamadan önce bu hastaların ameliyat edilmesini önerilir. Aynı zamanda; çocuk okulda arkadaşlarının alaylarına maruz kalarak stres yaşamaz.
Ameliyat tekniği: Kepçe kulak ameliyatı çocuklarda genel anestezi; erişkinlerde ise bölgesel anestezi ile yapılır. Kulak arkasından yapılan kesi ile çalışılır. Ameliyattan sonra 3-5. gün pansuman açılır. Bir hafta -10 gün arası dikişler alınır. Daha sonra hastanın 3 hafta sürekli; ardından 1 ay da geceleri tenisçi bandajı kullanması istenir.
Komplikasyonlar (İstenmeyen sonuçlar): Aşağıda saydığım komplikasyonlar kitabi bilgi olup; hastanın bilgilendirilmesi mutlaka gereklidir. Ancak pratikte; kendi hastalarımda neredeyse hiçbiri ile karşılaşmamaktayım.
Sonuç: Kıkırdağı bükme; eğme; dikişle şekillendirme; kıkırdak çıkarılması; zayıflatılması ve şekillendirilmesi gibi yüzlerce ameliyat tekniği tanımlanmıştır.Kulak yapısı ve anatomisinin; hastanın deformitesinin klinik olarak doğru değerlendirilmesi; cerrahın yeteneği ve hastaya uygun tekniğin seçilmesi; operasyonun mümkünse okul öncesi dönemde yapılması; ameliyat sonrası maksimum estetik sonucun alınmasını sağlar.