Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Menopozal bulgularla başetme

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 20:23    Güncellendi: 18.02.2025 20:23

Ateş basması; terleme; duygusal dalgalanma deyince aklınıza kadınlarla ilgili hangi durum geliyor?


Evet onu kastetmiştim; menopoz. Gerçekten de dünya çapında milyonlarca kadın her gün bu bulguları ve belki uykusuzluk; göğüslerde acıma; yorgunluk; cinsel istek kaybı ve vajinal kuruluk; idrar kaçırma; karın ve kalça çevresinde yağlanmanın da eklendiği çok daha fazlasını birlikte yaşıyor. Bu bulgular menopoz öncesi; süresince ve sonrası dönemlerde; kadınların vücudundaki östrojen hormonların dengesinin ani ve şiddetli bozulması ve miktarının azalmasıyla ilgili. Ve bu bulgular o kadar yaygın ki; kime sorsanız anlıyor; bazı araştırmalarda bu yaş grubu kadınlarda menopoz bulgularının %85’ler kadar sık görülebildiğini gösteriyor.


Ancak unutmamamız gereken bir bilgi var: Menopoz bir hastalık değil; normal olarak; kadın ömrünün doğurganlık döneminden; yepyeni bir başka faza geçişi. Aslında pek çok kadın da bu zamanı özgürleşme; yeniden hayata bağlanma; fırsatlarla ilişkili yeni bir bakış açısıyla algılıyor. Bu dönemde “menopoz bulguları”nı en hafif şekilde geçirmenin mümkün olduğunu söylesem; sanırım herkes elinden geleni yapar ve bu dönemin de keyfini sürer; zira menopoz sıkıntılı bir dönem olmak zorunda değil.


Ruhsal ve fiziksel stres hormon dengemizi bozar. Yaşam tarzı; ilerleyen yaş; stres başta olmak üzere çevresel faktörler; kadın hormon dengesini bozar; dolayısıyla hormon sentezi ve metabolizması ve hormonlara hücrelerin verdiği cevaplar bozulabilir. Bu demek oluyor ki; vücudun stres cevabı; metabolizma; sıvı dengesi; seksüel fonksiyon ve üretkenlik gibi tüm sistemler bundan etkilenir.


Hormonlarınız dengedeyse iyi uyursunuz; kendinizi daha enerjik hissedersiniz; bağışıklık ve sindirim sistemleriniz; tüm fonksiyonlarınız iyi işler. Stresliyseniz; sadece menopoz bulgularını yaşarken bile; stres hormonunuz kortizol artarak; diğer sistemlerinizin de dengesini bozabilir. Demek ki hormonları dengeleyebilmek için; vücuda bir bütün olarak bakmak gerekiyor; stres yönetimi başta olmak üzere; kötü yaşam tarzı alışkanlıklarından uzaklaşmak; yerine iyilerini getirmek; sağlıklı bir beslenme ve egzersiz planını takip etmek; yapılması gereken ilk şeyler...


Bunlar östrojenler için de geçerli tabiki... Bilindiği gibi östrojen hormonu meme; kemik; kalp damar sistemi ve üriner sistem sağlığı için çok önemli etkilere sahip. bu hormonların dengesini koruyacak her türlü önlem ve yöntem mutlaka kullanılmalı. Böyle davranınca; menopoza ait olası bulguları da daha az yaşamak mümkün olabilecek beraberinde.


Peki neler yapabiliriz; bunlara bakalım.


  1. Beslenme:

Öncelikle beslenmemize fitoöstrojen içeren maddeleri katmalıyız. Daha çok susam; keten tohumu; böğürtlen; ahududu; çilek; yaban mersini gibi meyveler; çeşitli meyve ve sebzelerde ve rafine olmamış tahıllarda bulunan lignan adlı madde bunlardan biri. Bu madde barsaklarda enterolakton denilen; zayıf östrojenik bir maddeye dönüşüyor ve eksik olan östrojenlerin yerine iş görebiliyor.

Özellikle domates başta olmak üzere; karpuz; nar; çilek; kırmızı biber gibi kırmızı meyvelere; kırmızı rengini veren likopen adlı madde çok güçlü bir antioksidan olarak vücudumuzu DNA hasarından koruyarak; kanserleri önleme etkisi olduğu gibi; östrojen hormon dengesinde de olumlu etkileri var ve lignanların da etkisini arttırıyor.

Yine 3; 3 Di-İndoilmetan (DIM); turpgiller ( brokoli; lahana; brüksel lahanası; karnabahar) sindirildikten sonra ortaya çıkan bir maddedir. Menopoz öncesi; sırası ve sonrasında bu sebzelerden tüketmek; östrojen hormon dengesine olumlu etki gösterdiği gibi; meme sağlığı açısından da koruyucu etkiler ortaya koyar.

Özellikle östrojen etkisini taklit eden ve meme sağlığı açısından risk oluşturan fitalat; plastiklerdeki BPA (Bisfenol A); teflon ve yapışmaz tavalardaki PFOA (PerFloroOktanoik Asit) lar; diş macunlarındaki triklosan gibi kimyasallar ile; süt ürünlerinde bulunan büyüme hormonları; sudaki flor gibi maddelerden uzak durmamız ve aynı zamanda bunların olası etkisinden korunmak için de; turpgillerden çokça tüketmemiz gerekir.


  1. Perimenopoz ve menopozda görülen bütün belirti ve bulgular; bir taraftan da stres yaratarak; hormonal dengenizi daha da bozduğundan; mutlaka stres yönetimini kolaylaştıracak teknikler öğrenmek gerekiyor.

  2. Eğer kendinize uygun bir sportif aktivite bulamadıysak; bir an önce planlamalıyız. Günlük tempolu yürüyüşler ve beraberinde haftada 2-3 kere yapılacak kas güçlendirme egzersizleriyle; menopozla ilişkili bulgulardan çok daha kolay kurtulabilirisiniz.


Sonuç: Her zaman olduğu gibi; hayatın bu yeni dönemini de olumlu duygularla kucaklamak ve beraberinde sağlığımızı koruyacak ve geliştirecek basit yaşam tarzı değişiklikleriyle; çevremize ışık saçmamız mümkün. Eğer bütün çabalarınıza rağmen rahatsızlığınız devam ediyorsa; mutlaka konunun uzmanına; yani kadın sağlığı uzmanına görünmenizde fayda olacaktır.


Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır; tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.