Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Romatoloji Nedir ?

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 20:23    Güncellendi: 18.02.2025 20:23

İç hastalıkları uzmanlık eğitimini tamamlayıp romatizmal hastalıklar konusunda ek ihtisas yaparak uzmanlaşan ve romatolojik hastalıkların tanı; tedavi ve takibini yürüten hekimlere romatolog denir.

Romatoloji genel anlamıyla yangısal yani halk arasındaki tabirle iltihaplı eklem hastalıklarını tedavi eden bir bilim dalıdır. Bununla birlikte romatizmal hastalıklar sadece kas-iskelet sistemiyle sınırlı kalmayıp vücuttaki herhangi bir organ sistemini etkileyebilirler. Tutulan organlar arasında en sık göz; cilt; barsak; akciğer ve kalp gibi organlar yer alır.

* Çok çeşitli romatizma türleri olmasına karşın halk arasında en sık bilinen iltihaplı romatizmalar damla hastalığı (gut); romatoid artrit ve spondiloartritlerdir.

* Spondiloartritler: ankilozan spondilit; psöriatik artrit (sedef romatizması); enteropatik artrit (barsak hastalığı ile ilişkili romatizma) ve reaktif artrii kapsayan genel bir şemsiye tanımlamadır. 

* Bağ dokusu hastalıkları olarak tanımlanan; Raynoud hastalığı; kelebek hastalığı (sistemik lupus eritematozus); Sjögren sendromu; skleroderma 

* İltihaplı kas hastalıkları olarak da bilinen polimiyozit ve dermotomiyozit gibi hastalıkların yer aldığı hastalıklar; 

* Damar duvarının tutulumuyla seyreden ve vaskülit olarak adlandırılan çeşitli hastalıklar (temporal arterit; polimiyalji romatika; Wegener granülomatozu gibi); 

* Ailevi Akdeniz ateşi (FMF); Behçet hastalığı; Still hastalığı; romatizmal ateş ve sarkoidoz gibi pek çok hastalık yer alır. 

* Yumuşak doku romatizması (fibromiyalji) ve kireçlenme (osteoartrit) gibi hastalıklar iltihaplı romatizma hastalıklarına eşlik edebilmektedir.


Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır; tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.