Gingivektomi ve gingivoplasti operasyonları periodontal estetik cerrahisinde estetiği sağlamak için uygulanan cerrahi tedavi yöntemleridir.
1- Kemik üstü;yalancı (pseudo).ceplerin ortadan kaldırılmasında;
2- Dişetlerindeki asimetrileri gidererek estetiğin sağlanmasında.
3- Dişetlerindeki fibröz ve ödematöz büyümelerin uzaklaştırılmasında.
4- Dişeti kenarlarındaki form ve şekil bozukluklarını gidermekte.
5- Dişetlerinde oluşmuş olan yarıklar; kraterler; renk koyulaşmalarını düzeltmekte.
6- Yapılacak kuron tutuculuğunu artırmakta.
7- KISA DİŞ SENDROMU dediğimiz ; Gecikmiş pasif sürme. ye bağlı kısa dişlerin boylarını uzatarak estetik görünüşü sağlamakta kullanılır. Kabaca bir miktar dişetinin cerrahi olarak azaltılarak şekillendirilmesi denilebilir.
Bu cerrahi operasyonlar:
1- Yapışık dişeti genişliği miktarı az ise.
2- Dişeti altındaki kemik kalın ise.
3- Dişeti cep derinlikleri mukoza-dişeti birleşim hattının altına kadar iniyorsa.
4- Önceden aşırı diş hassasiyeti varsa.
5- Ağız bakımı kötüyse.
6- Kemik içi defektler ;fazla iltihabi ve ödematöz dokular varsa kullanılamaz. .
Avantajları: Uygun estetik sonuçlar alınır. Dişetine istenilen fizyolojik şekil verilebilir. Dişeti cepleri tam olarak ortadan kaldırılabilir.
Dezavantajları : Operasyon sonrasında bir miktar rahatsızlık olabilir. Yara üstü bir hafta kadar dış etken ve travmalardan korunmak amacıyla periodontal pat ile örtülmelidir. Dişeti boyutunda. ;özellikle bu konuda yeterli deneyimi olmayan birisinin yapmasında ; istenmiyen miktarda fazla azalma görülebilir.
GİNGİVEKTOMİ TEKNİKLERİ NELERDİR?
1- Cerrahi gingivektomi.
2- Elektrocerrahi.
3- Cryocerrahi.
4- Lazer cerrahisi .
5-Chemocerrahi gibi yöntemler kullanılmaktadır.
Benim 40 yılı aşkın tedavilerimde; cerrahi gingivektomi en uygun ve yan etkisi olmayan yöntem olarak görülmüştür. Diğer yöntemler pratik uygulama kolaylığı getiirmelerine karşın; kemik nekrozu; periodontal apse; yara iyileşmesinde gecikme; kemik rezorbsiyonu ( erimesi) ; sement nekrozu;kötü yanık kokusu oluşması gibi yan etkilereyol açmaktadırlar. .
DİŞ BOYU UZATILMASI NEDİR ? NEDEN YAPILIR ? .
Hastanın gülüşünü iyileştirmek için ESTETİK KURON BOYU UZATMA İŞLEMİ üç temel sebeple yapılır.
1- ESTETİK; Hasta güldüğü zaman dişlerle beraber dişeti de 2 mm den fazla görülüyorsa ve dişler dikdörtgen değil kare formunda güdük görülüyorsa; diş boyu uzatma cerrahisi ile hem dişetinin görünen miktarı azaltılır hem de diş boyları uzatılmış olur. Genellikle bu operasyon üst ön dişler bölgesinde yapılır.
2- FONKSİYON : Derin çürüğü olan veya kırığı olan dişlerde çürük veya kırık hattı dişeti hizasına yada altına kadar uzayabilir. Dolgu yapılmak istenirse iyi kurutulması mümkün olmadığından dolgu düşebilir; kuron yapılsa bu kez boy kısalığından ya tutuculuk sağlanamaz sık sık yapıştırılan kuron düşer durur hatta yükseklik yeterli olmadığından kırılmalar görülür.
3- DİŞETİ BÜYÜMELERİNİN GİDERİLMESİ : Bazı fibrotik; kalın biyotipe sahip kişilerde dişetinde başlangıç periodontal tedavisi sonucu iyileşme tamamen sağlanamaz; sert kıvamlı dişeti büyümeleri eksize edilerek çıkarılır ve diş boyları uzatılır. Dişetinde cep derinliği kemik üstü ve dişeti bandı en az 4 mm kadar ise sadece gingivektomi ve gingivoplasti cerrahisi şekil bozukluklarının giderilmesinde yeterlidir. Cep derinliği dişin uzatılmak istenen miktarından az ise dişi çevreliyen alveol kemiğine de. FLAP OPERASYONU yapılarak yeterli mesafe kazanılır . Dişeti kaldırılır; diş ve kemik yüzeyinden azaltmalar yapılır; sonra istenilen konumda dişeti kenarlarıyeni konumuna sabitlenir. Daha sonra çoğu kere dişler üzerine geçici kronlaryapılır; 6 ay kadar sonra yeni estetik kuronlar yapılarak hasta estetik görünümüne kavuşturulur. Tedavi işlemleri öncesi hastanın bilgilendirilmesi; gerçekçi beklentilerin olması; cerrahi işlemler sonrası restoratif işlemler yapılma olasılığı önceden anlatılarak ; maliyeti ile ilgili yazılı onayının alınması şarttır. Sağlıklı günler dilerim efendim.
Diş Hekimi .Uzman Dr. GÜNGÖR KARAGÖZLÜ
Dişeti Hastalıkları veCerrahisi Uzmanı