Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

DİŞ ETİ TEDAVİSİ VE ANTİBİYOTİKLER

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 20:23    Güncellendi: 18.02.2025 20:23

Diş eti hastalıkları temel olarak iki ana gurupta değerlendirilir :

Gingivitisler ve Periodontitisler.

Her iki durumda da dişlerin sert dokuları üstünde ve yumuşak dokular arasında ; diş diş eti aralıklarında oluşan mikrobiyal dental plak tabakası hastalıkların oluşmasında başlıca etkendir. Bu nedenle  diş eti hastalıklarının başarılı bir şekilde tedavisi; etkili bir şekilde yapılan plak kontrolünün yanısıra mekanik kök yüzeyi debridmanı ve cerrahi yöntemlerle yapılmaktadır. Buna rağmen; bazı vakalarda dokulardaki harabiyet devam etmekte;mikrobiyal film oluşumu tekrar  birikme özelliği göstermektedir. Böyle durumlarda tedaviye katkı sağlamak amacıyla sistemik veya lokal antibiyotik  uygulamaları kullanılabilir. Ancak ; antibiyotiklerle  tek başına  tam bir  iyileşme sağlanması söz konusu değildir. Ayrıca; kişisel deneyimlere dayanarak;yada eşin dostun tavsiyelerine uyularak kullanılan antibiyotiklerle boşu boşuna kendinizi oyalamış olmanızın yanısıra ;hastalığınızın ilerlemesine  ;fırsatçı organizmalarla süper enfeksiyonlar ; ve mantar enfeksiyonları ortaya çıkmasına  fırsat tanımış olursunuz.
                                 

Sistemik antimikrobiyal tedavi ; sadece birkaç özel klinik  durumda kullanılır:             

1- Agresif Periodontitis

2- Nekrotizan Ülseratif  Gingivitis ve Periodontitis                                                                   

3- Akut Periodontal Apseler                                                                                                    . 

4- Konvansiyonel ( geleneksel) mekanik tedaviye ek bir katkı sağlamak amacıyla.           . 

5- Romatizma ateşi olanlar; kalp kapağı onarımı geçirenler hastalarda bakteriyemiye karşı profilaktik olarak.Bu gibi hastalarda ; kanda bakteriyemi  oluşması ve bunun şiddeti;tedavi süresine ;hastalığın şiddetine; dişlerdeki oynamalarla ilişkilidir. Kanda dolaşan bakteriler zarar görmüş kalp kapakçıklarına yerleşerek Akut Bakteriyel Endokardit  e neden olabilirler.                                                                                                       . 

6- Tekrarlayıcı (Refractory) İnatçı Periodontitis vakalarında tedavi etkinliğini artırmak amacıyla cerrahi tedaviyle beraber kullanılabilirler.                                                                                   .         

ANTİBİYOTİK KULLANIMINDA PRENSİPLER NELERDİR  ?                                                  .     

Bakterilerin direnç oluşumunu engellemek amacıyla düşük doz ve kısa süreli kullanımdan kaçınılmalıdır. Hiçbir şekilde yasal yetkisi olmayan kimselerin sözüne itibar edilmemelidir. Doktor reçetesi olmadan ; bu konuda uzman bir doktorun önermediği her hangi bir antibiyotik kullanımından kaçınılmalıdır. Antibiyotiklerin hiçbir şekilde kötü yapılan bir mekanik tedaviyi düzeltemeyeceği ; tek başına doktorun mekanik tedavisi olmadan hastalığı tedavi edemeyeceği unutulmamalıdır. İlaçlar barsakta emilecek; karaciğerde değişikliğe uğrayacak ;kan dolaşımıyla dişetindeki iltihaplı dokuları etkileyecek ve dişeti altında diş taşları ; gram - ; Anaerop tüm bakterileri mekanik olarak çıkarılmadan ortadan kaldıracak; bu makul bir tedavi biçimi olamaz. Elinize batan bir dikeni nasıl ilaçla çıkaramazsanız; dişetinizin altında biriken tortuları; bakterileri mekanik olarak süpürmeden yok edemezsiniz.

Sözün özü: Alırım şu antibiyotiği; kurtulurum bu illetten diye bir şey yoktur. Yapılacak şey; bir PERİODONTİST e muayene olup; hastalığınızıteşhis ettirmek ; sonrasında da doktorunuzun size önerdiği tedavi protokolünü birebir uygulamak olmalıdır.

Geçmiş olsun . Sağlıklı günler dilerim.                          .

Uz.Diş.Dr. GÜNGÖR KARAGÖZLÜ DİŞ ETİ HASTALIKLARI ve CERRAHİSİ UZMANI           .

Bu makale hastalarımızı bilgilendirmek ve aydınlatmak amacıyla yazılmıştır. Hiç bir zaman bir doktorun yapacağı tedaviler yerine geçmez. Lütfen yasal yetkisi olmayan kişilerin tavsiyelerinden ; yapacakları tedaviden sakınınız.


Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır; tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.