Hassasiyet; dişin gözenekli dokusu olan "dentin"in açığa çıkması ile meydana gelir. Dentinde "tübül" adı verilen ve sinir iletimi sağlayan kanallar bulunur. Dentin tübüllerinin açığa çıkması ile; uyaranlar çok daha hızlı şekilde sinirsel iletime sebep olur; dişin içindeki damar ve sinir kanalı "pulpa"ya ulaşan duyu; beyne iletilir ve dişlerde sızlama şeklinde bulgu veren diş hassasiyeti görülür.
Hassasiyet problemi yaşayan kişiler; bazı yiyecek-içecekleri tüketmekte zorlanabilir; özellikle çok sıcak ve çok soğuktan kaçınırlar. Diş fırçalama; diş arası temizliği; ağzı su ile çalkalama gibi günlük yaşamın ve diş bakımının gerekliliklerini yerine getirmek güçleşebilir. Yaşanılan sızlama şeklindeki ağrı; yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Bu yüzden hassasiyet; en istenmeyen diş problemlerinin başında gelir.
Hassasiyetin sebepleri:
- Dişeti çekilmesi
- Dişte çatlak ya da kırık varlığı
- Diş minesinde aşınma
- Gelişimsel olarak diş minesinin azlığı veya yokluğu
- Çürükler
- Diş sıkma-gıcırdatma
Diş hassasiyetini önlemek için şunlara dikkat edilmelidir:
- Yumuşak kıllı bir diş fırçası kullanın. Böylece; dişeti çekilmesi ve dişlerin aşınmasını önelmiş olursunuz.
- Dişlerinizi düzenli fırçalayın ve dişler arası temizliğinizi yapın. Böylece periodontal hastalıkları; bu hastalıklara bağlı görülen dişeti çekilmesini ve bunlara ek olarak çürükleri önlemiş olacaksınız.
- Hassasiyete yönelik diş macunları kullanın. Bu ürünler; dentin tübüllerini tıkayarak sinirsel iletimi yavaşlatır veya durdurur.
- Asitli yiyecek ve içeceklerin tüketimini mümkün olduğunca azaltın. Bunların tüketilmesinin hemen ardından su için; hemen diş fırçalamaktan kaçının. Böylece diş minesinin asit erozyonuna bağlı aşınmasını en aza indirgeyeceksiniz.
- Çatlak; kırık ve çürük dişlerin tedavisini ertelemeden en kısa sürede diş hekiminize yaptırın.
- Diş sıkma veya gıcırdatma sorununuz varsa; mutlaka diş hekiminize danışın. Çoğu kişi bu durumu anlamakta zorlanabilir; çünkü genellikle uyku sırasında gerçekleşir. Sabah kalktığınızda şakak ve yanaklarda ağrı; gerginlik ve yorgun uyanmak gibi belirtiler veya bir yakınınızın (eşiniz; anneniz vs.) bilgilendirmesi; size bu konuda yardımcı olabilir.
Hassasiyet; tedavi edilebilen birdurumdur; ancak biraz sabır isteyen bir süreç gerektirir. Başlangıç olarak; hassasiyete yönelik diş macunları ve istenirse buna ek olarak yine hassasiyete yönelik ağız gargaraları kullanılır. Bu ürünler; düzenli olarak 2-4 hafta kullanılmalıdır. Bu sürenin sonunda herhangi bir düzelme söz konusu değilse; diş hekiminizin bir veyaiki seans uygulayacağı florür jelleri veya dentin tübüllerini tıkayıcı ajanlar rahatlama sağlayacaktır. Ancak; nadir de olsa bazen; hiçbir şekilde hassasiyet sorunu çözülemezse; ilgili dişe kanal tedavisi yapılması da bir yaklaşım olabilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır; tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.