Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Zeka Geriliği

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 20:23    Güncellendi: 18.02.2025 20:23

Kişisel sosyal; ince motor;dil ve kaba motor alanlardan en az ikisinde belirgin gelişme geriliği durumu ‘psikomotor gerilik’ olarak tanımlanır. Sıklığı %5-10’dur. İlk beş yaşta bu terminoloji kullanılırken beş yaş sonrası dönemde ‘mental motor gerilik’ olarak adlandırılmaktadır. Altta yatan birçok neden olabilir. Kromozom anomalileri (down sendromu; frajil X);doğumsal metabolik hastalıklar; beyin gelişim bozuklukları; annenin kronik hastalığı ve gebelikte maruz kaldığı riskler; prematürelik; zor doğum ve doğumda oksijensiz kalma; santral sinir sistemi enfeksiyonları; malnütrisyon; geçirilmiş kafa travması bu duruma yol açabilir.

Zeka geriliğinin toplumdaki sıklığı %2-3’dür. Sınır; hafif; orta; ağır ve çok ağır zeka geriliği olarak sınıflanır. Hastaların %80’i hafif zeka geriliği; %10’u orta zeka geriliği; %1-2’si ağır zeka geriliği grubundadır.Bazı hastalarda tüm basamaklarda gerilik olarak değil izole dil geriliği veya izole motor gerilik görülebilir. Diğer gelişim alanları normal olup motor gecikme (baş kontrolü; desteksiz oturma ve yürümede gecikme) gösteren süt çocuklarında sıklıkla hipotonisite (gevşeklik) mevcuttur. Bir kısmında ise kas hastalığı kendisini motor gelişim geriliği (özellikle yürümede gecikme) olarak gösterir.

Altı ay ile 6 yaş arası çocuklarda Türk çocuklarına göre standardize edilmiş Denver II gelişim tarama testi kullanılarak kişisel sosyal; dil; ince ve kaba motor alanlarda yaşıtlarına göre durumu test edilmekte; ayrıca ilk 3 yaşta Bayley III testi ile de ayrıntılı inceleme yapılabilmektedir. Altı yaştan sonrası çocuklarda WISC-R testi ile IQ değerlendirmesi yapılmaktadır.


Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır; tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.