Çocuk Cerrahlarının Çocuk doktorları ile anlaşamadıkları en yaygın olan konu bu olsa gerek. Çocuk doktorları ısrarlar temizlik amaçlı sünnet derisinin geri çekilmesini ailelere önerseler de; çocuk cerrahları olarak biz buna karşıyız.
Çocuklarda sünnet derisi geri çekilmeli midir? Bu sorunun önce cevabını söyleyeyim- HAYIR!
Sünnet derisi neden geri çekilmemelidir? Bu sorunun embriyoloji ve anatomiye dayalı 2 cevabı vardır.
1- Sünnet derisi ile penis baş kısmı ( glans penis) arasında embriyolojik olarak yassı epitel bulunmaktadır. Bu epitel tabakası sünnet derisinin geri çekilmesini fizyolojik olarak imkansız kılar. Yenidoğulan bebeklerin sadece %4’ünde sünnet derisi geri çekilebilmektedir. Bebeğin yaşı ilerledikçe bu yassı epitel atrofiye uğrar ( kendinden dökülür). Epitel atrofiye uğradıkça sünnet derisi giderek daha fazla oranda penis ucundan sıyrılmağa başlar. Altı aylık erkek bebeklerin sadece %20’sinde sünnet derisi geri çekilebilir. Üç yaşına gelmiş erkek çocukaların halen %10’unda sünnet derisi geri çevrilemez. Sünnet derisinin geri çevrilememesi işte bu sebepten dolayı fimozis anlamına gelmez. Gerçek fimozisi olan bebeklerde işeme sırasında penis ucunda balonlaşma olur. Eğer semptom yoksa; sadece geri çevrilmemek fimozis anlamına; mesela 6 aylık bir bebekte %80 olasılıkla gelmez. Dolayısı ile sünnet derisi kendiliğinden geri çevrilmeğe başlamadan siz onu geri çevirirseniz; bu; yassı epitelin yırtılmasına; yara yüzeyi oluşmasına ve çocukta ciddi ağrıya sebep olacaktır. Her sefer idrar yapıldığında idrarın içeriğindeki irritan maddeler ( amonyak gibi) yara yüzeyine temas ederek çocuğunuzun canını acıtacaktır. Oluşturulan yara yüzeyi iyileşme sırasında gerçek fimozis oluştura bilir. Gerçek fizmosizli sünnet derisini geri çevirmeğe çalıştığınızda; bu durum parafimozise; parafimozis ise penis kaybına sebep olabilir.
2- Aslında ikincisebebi bir önceki sebepte anlattım. Eğer bebeğinizde gerçek fimozis varsa sünnet derisini geri çevirmeğe çalıştığınızda parafimozis dediğimiz durum sözkonusu olabilir. Parafimoziste sinent derisi penis ucunu sıkıştırı; bu da kanlanmağı bozarak penis kaybına sebep olabilir.
Yukarıda saydığım sebeplerden dolayı sünnet derisi geri çevrilmemelidir. Bunu temizlik için yapıyorsanız; emin olun ki; buna hiç gerek yoktur. Sünnet derisi altınaki beyaz madde-SMEGMA’dır. Yassı epitelin keratinize olması ile oluşur. Fizyolojik bir olaydır. Hastalık belirtisi değildir.