İnsülin vücutta enerji dengesini kontrol eden bir hormondur.Kandaki şekerin hücre içine girmesini sağlamaktadır.Hücre içine giren glukoz;enerji kaynağı olarak kullanılır.Böylece kanda şekerin yükselmesi de önlenmiş olur.Diyabet;kandaki glukoz düzeyini dengeleyen insülin hormonunun eksikliği veya etkisizliği sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlıktır.Dünyada her yıl diyabet;bir milyondan fazla kişiye amputasyon yapılmasına;500 milyon kişide böbrek yetmezliğine;300 milyon kişide ise körlüğe neden olmaktadır.Günümüzde;artan obezite;sedanter yaşam tarzı ve kötü beslenme alışkanlıklarından dolayı diyabet görülme sıklığı gittikçe artmaktadır.
Kan şekerimiz kaç olmalı?
Açlık kan şekeri sağlıklı kişide 90 mg/dl altında; Tokluk kan şekeri ise sağlıklı kişide 2. saatte 140 mg/dl nin altında olmalıdır.
Kan şekerinin olabildiğince normale yakın seviyelerde tutulması duyusal-sinirsel sorunlar;görme problemleri;böbrek hasarları;kalp krizi ve felç gibi ciddi sağlık sorunları ile karşılaşma riskini azalmaktadır.Bu sebeple yeterli ve dengeli beslenme diyabet tedavisinde oldukça önemli bir rol oynar.Diyabet tedavisinin amacı kan şekeri kontrolünü sağlayarak;gelişebilecek komplikasyonları önlemek veya geciktirmektir.Kan şekerini oluşturan asıl kaynak besinler olduğuna göre diyabet tedavisinin temelini de sağlıklı bir diyet oluşturur.
Genel Bilgiler
1-Diyabetli olmak demek hayatınız boyunca sevdiğiniz yiyecekleri yememeniz gerektiği anlamına gelmez.Sadece besin çeşidine ve miktarına dikkat etmeniz gerekmektedir.
2-Kan şekeri düzeylerini etkileyen temel besin öğesi karbonhidratlardır.Karbonhidrat ihtiyacı mümkün olduğunca glisemik indeksi düşük yiyeceklerden karşılanmalıdır.
3-Karbonhidratlar tek başlarına alınmamalı; herhangi bir protein kaynağıyla birlikte tüketilmelidir.Örn; muzlu süt gibi..
4-Uzun süre aç kalınmamalı;ana öğünler küçük ara öğünler ile desteklenmelidir.
5-Basit şeker içeren reçel;bal;çay şekeri;tatlı gibi besinlerden uzak durulmalıdır.Bu gıdaların diyabetik olanları tercih edilebilir.
6-Lif içeriği yüksek besinlerin tercih edilmesi rafine gıdalara oranla daha az enerji verdiği gibi doygunluğu da arttıracaktır.Günlük önerilen posa tüketimi 25-35 gr dır.(Sebze ve meyve tüketiminizi arttırın;hazır meyve suyu yerine taze meyve yemeyi tercih edin; diyetinizde kuru baklagillere sıklıkla yer verin)
7-Günlük 2;5 lt suyunuzu içmeyi ihmal etmeyin.
8-Öğünlerinizde tükettiklerinizi not edip;yemekten 1;5 saat sonra kan şekerinizi ölçerek farklı yiyeceklerin kan şekerinizi nasıl etkilediğini saptayabilirsiniz.