Uzman olmak için Şimdi başvurun.
✕Ramazan; normal beslenme düzenimizin dışına çıktığımız; öğün sistemimizin değiştiği ve açlık süresinin uzadığı bir dönem.
Ramazan yaklaşırken de beslenmemize dikkat etmemiz ve bizi uzun açlık ve susuzluk sürecine hazırlayacak bazı değişiklikler yapmamız gerekiyor.
Gün boyu tükettiğimiz besinleri az miktarda azaltmak; mideyi ve sindirimi rahatlatarak Ramazan a hazırlanmamızda önemli katkı sağlıyor.
Ramazan da olduğu gibi öncesinde de günde en az 8-10 bardak su içmeye dikkat etmek gerekiyor. İftarda da çorba; cacık ve meyve kompostoları tüketmeye çalışın.
Midemizi ve sindirim sistemimizi rahatlatarak bir aylık sürece bünyemizi hazırlamak önemli. Ağır yağlı yiyecekler ve kızartmalardan kaçının.
Tuz içeriği yüksek besinler iftar ve sahurda olduğu gibi Ramazan öncesinde de tercih edilmemesi gereken besin grubu!
Salatayı sofranızdan eksik etmeyin. Domates ve salatalık sindirimi kolay yiyeceklerdir. Yine esmer ekmek ile yumurta ve az yağlı peynir de sofranızda daha fazla yer bulması gereken besinlerdir.
Meyve; sebze ve tam tahıllı yiyecekler tüketmeyi ihmal etmeyin. Bu yiyecekler; bağırsakları çalıştırıyor ve sindirimi rahatlatıyor. Vitamin ve mineral içerikleri ile de sağlığımız açısından önemli rol oynuyor.
"Sahura kalkmadan oruç tutabilirim"düşüncesi son derece yanlış. Sahura kalkmamak hem gün boyu daha halsiz hissedilmesine hem de metabolizmanın daha da yavaşlamasına neden oluyor.
En kaliteli protein olan yumurta; tam buğday ekmeği; peynir gibi tok tutan besinleri tüketin. Ayrıca; ceviz; badem gibi kaliteli yağ içeren ve tok tutan besinler de sahur sofralarınızda yer almalı. Bunlara ek olarak; sahurda tüketeceğiniz 1 su bardağı süt veya 1 kase yoğurt da tok kalmanıza yardım edecek; besleyici yiyeceklerdendir.