Türkiye’de şeker hastalığının oranının % 7;2 olduğunu; toplumun % 6;7’sinin şeker hastası adayı olduğunu; yani riskli kişi oranının % 14 olduğunu biliyor muydunuz?
Şeker hastalığı gelişimi; erken teşhisle önlenebilir!
Şeker hastalığında erken tanı ve tedavi çok önemlidir. Açlık; kan şekerinin normal olması; şeker hastalığının var olmadığı anlamına gelmez. Risk grubundaki kişilerin yakın takibi önem taşımaktadır.
Şeker hastalığı nedir?
Aldığımız şekerin hücreler tarafından kullanılabilmesini pankreas denilen organın ürettiği insülin sağlar. Şeker hastalığında ya yeteri kadar insülin üretilemez ya da üretilen insülin yeteri kadar gösteremez. Sonuç; kan şekeri; hücreler tarafından alınamadığı için kandaki şeker yükselir.
Şeker hastalığının görülme sıklığı nedir?
Şeker hastalığının genel olarak 2 tipi bulunmaktadır.
Tip 1: İnsüline bağımlı şeker hastalığı; toplam hastaların %5’ini oluşturur. Genç yaşta ortaya çıkar. Çeşitli sebeplerle insülin üreten pankreastaki hücrelerin yok olmasıyla ilgilidir.
Tip 2: Şeker hastalığı insüline bağımlı değildir. En sık görülen tiptir. Tüm şeker hastalarının %90-95’ini oluşturur. Orta-ileri yaşlarda görülür. İnsülin üretimi ve insülin etkisiyle ilgili bozuklukların olması sonucunda gelişir.
Dünyada şeker hastalığının görülme sıklığı nedir?
Tüm dünyada toplam 190 milyon şeker hastası bulunmaktadır. 2025 yılında yaklaşık 330 milyon olacağı düşünülmektedir.