Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

ÇOCUKLARDA D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 20:23    Güncellendi: 18.02.2025 20:23

ÇOCUKLARDA D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ

Dvitamini kalsiyum ve fosfor metabolizmasına etkilerinden dolayı başta kemik sağlığı olmak üzere;bağışıklık sistemi; sindirim sistemi;kas ve sinir sistemi; meme ; prostat ve daha birçok doku için önemlidir. Yapılan bazı çalışmalar D vitamini eksikliğinin diyabet; kanser; otoimmun hastalıklar; depresyon ile ilişkili olabileceğini göstermiştir.

D vitaminin günlük gereksiniminin sadece %10-20 si besinlerle alınabilmektedir .D vitamininden zengin besinler; balık (somon; uskumru; karides); yumurta sarısı; süt ve süt ürünleri ve tahıllardır.D vitaminin temel kaynağı güneştir. Bunun için yaşa ve cilt tipine uygun olarak günde 10-30 dk arasında güneş ışığının D vitamini sentezi için yeterli olduğu söylenmektedir. Camlı mekanların ardından güneşlenmek; güneşe çıkarken zararlı ışınlardan korunmak amaçlı yüksek faktörlü koruyucular kullanmak güneş ışınlarından yeterince faydalanmamızı engellemektedir.

Anne sütü ve inek sütü içeriğindeki D vitamini düzeyi düşüktür ve günlük ihtiyacı karşılamaz. Bu nedenle 0-1 yaş arası bebeklere doğumu izleyen ilk günlerden itibaren 400IU/ gün D vitamini desteği yapılmaktadır.1-3 yaş arası tüm çocuklara yaşam koşulları göz önüne alınarak en az 400 IU/gün; 1-18 yaş arası tüm çocuk ve adolesanlara yaşam tarzları; cinsiyet ve mevsim göz önüne alınarak en az 400-800 IU/gün (ortalama 600 U/gün) D vitamini desteği yapılması önerilmektedir. D vitamini eksikliğine bağlı hastalık (raşitizm) oluşmuşsa daha yüksek doz D vitaminine ihtiyaç duyulabilir. Ancak son zamanlarda D vitamini ampullerinin reçetesiz olarak gereksiz sık kullanımına bağlı D vitamini hipervitaminozu (fazlalığı) görmekteyiz. Bu durum çocuklarda böbrek taşı; kardiyak problemler; kilo kaybı; huzursuzluk hipertansiyona neden olabilmektedir. Bu nedenle D vitamini preparatlarının ; hekim önerisinin dışında gereksiz fazla kullanımından kaçınmak gerekir.



Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır; tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.