Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Stresin Hormonlar Üzerine Etkileri

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 20:23    Güncellendi: 18.02.2025 20:23

Kanadalı bilim adamı G.Selye 1936 yılında; vücudun; uzun veya kısa süreli; olumsuz yaşam koşullarını yaşadığı devrelerde; bu olaylarının üstesinden gelebilmesi yetisini olduğunu ileri sürmüş ve bunu adaptasyon sendromu terimi ile tarif etmiştir. Bu durum daha sonraları; stres reaksiyonu olarak literatüre geçmiştir.

Dış veya iç uyarıların etkisi altındaki hayvanların ve insanların vücudunda; bu etkenlerin yaratacağı olumsuz sonuçlardan vücudu korumak ve sorunların üstesinden gelmek için; bir dizi reaksiyonlar meydana gelir. Bu reaksiyonların amacı vücudun bozulmuş dengelerini düzeltmek veya geri döndürmektir.

Stresi yaratan faktörler ve bunlara cevaplar çok sayıdadır ve bir bireyden diğerine farklılıklar gösterir; hatta aynı birey için; aynı stres; zaman zaman farklı reaksiyonlar yaratabilir. Çok çeşitli sağlık sorunları; enfeksiyonlar ameliyatlar; anestezi; kazalar; iklim; çevre ve mekan değişiklikleri; mesleki koşullar; fiziksel; psikolojik (zihinsel) travmalar; sınavlar; başarı veya başarısızlıklar; bir yakının kaybı; ailevi sorunlar; üzüntü yaratan diğer haller; çeşitli ilaçlar ve sayılamayacak kadar çok etken; bu reaksiyonları tetikleyebilir.

Stres durumları vücutta esas olarak kortizon ve adrenalin (ve noradrenalin) gibi bazı hormonların fazla salınımına neden olduğundan; bu hormonlar stres hormonları olarak anılırlar. Bu hormonlar; metabolizmayı (şeker; yağ ve protein); ter bezi ve başka hormonların salgılarını; özellikle adrenalin ayrıca kan basıncı ve dolaşımını; kalp atım sayısını ritmini ve bağışıklık sistemini de dolaylı olarak etkiler. Birçok şeker hastası kan şekerlerinin; stres zamanlarında yükseldiğini fark ederler. Streslere bağlı; bir gün içinde saçların tamamen dökülmesi veya ağarması; iklim ve yer değişimlerinde kadınlarda ki adet düzensizlikleri; barsak hareketlerinin; idrara çıkma ritmindeki değişiklikler stres reaksiyonlarının diğer bazı örnekleridir.

Herkese stressiz bir yaşam dileğiyle.



Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır; tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.