Uzman olmak için Şimdi başvurun.
✕Dil ve konuşma terapisti/patoloğu (DKT) insan iletişimi ve dil - konuşma ile ilgilenir ve tüm yaş gruplarında ses; konuşma; yutma fonksiyonları ve dil bozukluklarının tedavisinde görev alır. Dil ve konuşma terapisti/patoloğu; insan iletişimi ile ilgili bozuklukların yaşam boyu önlenmesi; ayırıcı tanısı; değerlendirmesi; tedavisi ve bilimsel incelemesinden sorumlu bir sağlık meslek mensubudur.
Dil ve konuşma terapistleri; kendi konularında ayırıcı tanı koyabilen; değerlendirmeyle sorunlarını ve çözümlerini belirleyen; değerlendirme sonrası terapiyi planlayan ve yürüten; bu görevlerini yerine getirirken ilgili uzman ve yardımcı uzmanlarla sıkı bir iş birliği içerisinde çalışan bireylerarası iletişim sorunlarının çeşitli alanlarında uzmanlaşmış bağımsız bir meslek grubunun elemanlarıdır. (ASHA ve IALP;1994;2000)
Dil ve Konuşma Terapistleri Hangi Alanlarda Çalışır?
Görev; Yetki ve Sorumluluklar
Çocuk; ergen; yetişkin ve yaşlılarda insan iletişimini ilgilendiren tüm bozuklukları önleme; ayırıcı-tanısını koyma ve müdahale programı hazırlayıp uygulamadan sorumludur:
Artikülasyon (dudak-damak yarığı; serebral palsi vb. bağlı ya da işlevsel gelişimsel yetersizlik; geç gelişme ya da nedeni belli olmayan) ve diğer konuşma sesi bozuklukları
Afazi (inme sonrası dil ve konuşma kaybı) ve diğer nörolojik kökenli (dizartri; apraksi) konuşma ve dil bozukluklarını değerlendirme; terapi
Yutma; yutkunma bozuklukların terapisi
Ses bozuklukları
Özgül dil bozuklukları
Özgül öğrenme güçlüğü (disleksi; disgrafi; diskalkuli) ile mantıksal işlemlemeyi/akıl yürütmeyi etkileyen bozukluklar
Özel gereksinimli; gelişimsel yetersizliği olan (otizm gibi) çocuklara yönelik erken dil ve konuşma eğitimi ve terapisi
İşitme kayıplı çocuklara ve edinilmiş işitme kaybı olan bireylere konuşma ve dil terapisi
Larenjektomi; trakeostomi sonrası yutma ve konuşma terapisi
Yaşlanmaya bağlı serebral bozuklukları (ALS; Parkinson; Alzheimer; Demans vb.) olan bireylere iletişim amaçlı terapi