Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Şeffaf Plak Tedavisi Nedir?

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 20:23    Güncellendi: 18.02.2025 20:23

Son yıllarda şeffaf plak tedavisi popülaritesini artıyor. Günümüz de neredeyse muayeneye gelen en az bir hasta ortodontik tedavi seçeneği olarak bilgi almak istiyor. Aslında ortodontik tedaviye de ihtiyacınız varsa; farklı tedavi seçenekleri hakkında bazı sorularınız olabilir. Yaygın bir soru olarak; dişleri hareket ettirmek için kullanılan şeffaf plak tedavisi nedir ve nasıl çalışır?

Öncelikle şeffaf plakların ne olduğunu açıklayalım. Şeffaf plaklar yani hizalayıcılar; dişleri yeni konumlarına yönlendirmek için belirli bir süre takılan bir dizi şeffaf; plastik hizalayıcı materyallerdir. Hizalayıcılar çıkarılabilir.

Şeffaf plakar dişleri hareket ettirmek için nasıl çalışıyorlar?

Basitçe ifade edersek; hizalayıcılarınız ideal konumlarına gelmeleri için dişlere yönlendirilmiş ve kontrollü basınç uygulayacaktır. Hizalayıcılarınızın her bir seti; belirli bir hareketi elde etmek için mükemmel bir şekilde kalibre edilecektir; böylece tedavinizin sonunda tüm dişleriniz yavaş yavaş; milim milim istenen yeni konumlarında olacaktır.

Bununla birlikte diş tellerinin dişleri nasıl hareket ettirdiği ile şeffaf plakların dişleri nasıl hareket ettirdiği arasında önemli bir fark vardır. Kuvvet aktarıcı olan braketler; ark telleri vasıtasıyla diş üzerine bir çekme kuvveti uygular. Ancak şeffaf plaklar; dişleri nazikçe yönlendirmek için bir itme kuvveti kullanır.

Plaklarımı ne sıklıkta kullanmalıyım?

Şeffaf plaklar dişleri 24 saat gibi kısa bir sürede yeni konumlarına taşıyabilirler; ancak bu; bir sonraki hizalayıcı setine geçme zamanının geldiği anlamına gelmez. Nedenini anlamak için dişin yapısını incelemeliyiz. Dişlerinizin kökleri sement adı verilen bir maddeyle kaplıdır. Bu sement; periodontal ligament (PDL) ile diş yuvasına bağlanır. Bu bağ; dişleri yuvalarında tutmak için çapa görevi görür. Dişlerinizi hareket ettirmek için; onu kemik boyunca yönlendirmek ve böylece dişin gerekli hareketini yapmasına izin vermek için PDL de nazikçe çalışmalıyız.

Dişe basınç uygulandığında bağ kökün bir tarafına gerilir; diğer tarafa sıkıştırılır. Bu süreçte iki yeni tür kemik hücresi oluşturulur. Osteoklastlar; bağın sıkıştırılan tarafındaki kemiği parçalarken; osteoblastlar gerilen tarafta yeni kemik hücreleri oluşturur. Bu nedenle; hareket bir kez yapıldığında; PDL nin onu henüz yerinde tutmaya hazır olduğu anlamına gelmez. Bağın harekete alışması ve kemiği oluşturması gerekirken; diş etlerinin ve diğer dokuların da uyum sağlaması için zamana ihtiyacı vardır. Bu nedenle; aynı hizalayıcı setini yedi ila 10 gün boyunca takmanız gerekir.



Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır; tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.