Uzman olmak için Şimdi başvurun.
✕Yemek yemeyi reddeden çocuğa ısrar etmeyin. Yemek yememe nedenini araştırın.
* Her çocuğun yemek yeme miktarı vardır. Yiyebileceğinden fazlasını vermeyin.
* Aynı saatlerde ve bütün aile bireyleriyle birlikte sofraya oturarak yemek yemeye özen gösterin.
* Yemek öncesinde çikolata; cips gibi abur cubur vermeyin.
* 10-15 dk. öncesinden yemek saatini haber verin. Oyuna dalan çocuk acıktığını farketmeyebilir ve yemek istemediğini söyleyebilir.
* Yemek saatinin stressiz geçmesine özen gösterin.
* Yemek sırasında üzücü ve çocuğu rahatsız edici olaylardan konuşmayın; yaramazlıklarını anlatmayın; tartışmayın.
* Yemek yemenin doğal bir ihtiyaç olduğunu öğrenmesine fırsat tanıyın. Yemesi konusunda ısrarcı olmayın. Yalvarmak; ikna etmeye çalışmak; rüşvet teklif etmek gibi yanlış tutumlara girmeyin. Çocuk yemek yemeyi isteklerine ulaşmak için kullanabilir.
* Çocuğunuzun kilosu ve yediği miktar konusunda hassas davranmayın. Çocuklar bunu hisseder ve inatlaşma içine girebilirler.
* Yemeğini bitirmediği takdirde bir sonraki öğüne kadar beklemesi gerektiğini söyleyin ve sonraki öğüne kadar yiyecek bir şey vermeyin.
* Birkaç öğün az yemenin kilo kaybına neden olabileceği düşüncesinden kurtulun.
* 2;5-3 yaşından itibaren yemeğini kendi başına yemesi için fırsat verin.
* Yemek seçen çocuğunuza karşı anlayışlı olun. O gıdanın yerine geçebilecek başka gıdalar bulmaya çalışın. Alması gereken gıdaları değişik biçimlerde sunun.
* Çocuğunuzu yemek seçtiği; yavaş yediği; yerken döküp saçtığı için eleştirmeyin ve cezalandırmayın.
* Yemek sırasında masaya kitap; oyuncak getirmek; çocuğu eğlendirmeye çalışmak yemek alışkanlığının kazanılmasını olumsuz etkiler. Yemek saati anne babanın çocukla aşırı ilgilendiği bir zaman dilimi olursa yemek yeme süresi giderek uzar ve çocuk her öğünde bunları bekler.
* Tv. karşısında yedirmeyin; yemesine izin vermeyin. Çocuk ne yediğini; ne kadar yediğini; doyup doymadığını anlamadan yer.