Kolit kalın bağırsağı etkileyen bir hastalıktır. Kalın bağırsakta iltihaplanma yaparak tahriş ve şişmeye neden olur ve ülser gibi yaralara yol açar. Sürekli kontrol altında tutulması gereken kolit yaşam kalitesini oldukça etkilemektedir.
Kolit hastalığının birçok nedeni vardır. Kolitin nedeni bağırsakların zararlı bakteri; virüs ve parazitler tarafından iltihaplanmasıdır. Kalın bağırsağın kan akımında azalma görülmesi ve alerjik reaksiyonlar da kolite neden olmaktadır.
Campylobacter; Shigella; E. Coli; Yersinia ve Salmonella kolitte görülen en yaygın bakterilerdir. Ülseratif kolit ve crohn hastalığı da kolite neden olmaktadır. Entamoeba Histolytica enfeksiyonu dünyada en yaygın görülen parazitlerden biridir.
Ülseratif kolit kalın bağırsağı ve ve rektumu etkileyen kronik inflamatuar bağırsak hastalığıdır. Kalın bağırsağın ve rektumun ya da her ikisininde iltihaplandığı zaman ülseratif kolit oluşmaktadır. Meydana gelen iltihap ile kalın bağırsağın iç yüzeyinde ülser (küçük yara) oluşmasına neden olur.
Doktor hastayı muayene ettikten sonra ülseratif kolit teşhisi için farklı test ve tetkikler yapılabilir.
Anemi (kansızlık) olup olmadığı ve kanda enfeksiyon olup olmadığı test yapılarak belirlenir.
Yemek borusu; mide; ince ve kalın bağırsak incelenir. Bu işlem sırasında bir parça alınarak detaylı bir inceleme yapılır.
Kalın bağırsağın son kısmı rektum olan bölge esnek; ince ve ışıklı bir tüp yardımı ile incelenir.
Ülseratif kolit tedavisinde hastalığın durumuna ve şiddetine bakılarak doktor tarafından bir tedavi planı oluşturulur. Genel olarak ağızdan alınan haplar ve rektal olarak verilen lavmanlar ile tedavi sürecine başlanır. Hastalığı ağır ve şiddetli olan hastalar hastanede yatırılarak damar yolu ile tedavi edilir. Bazı durumlarda ise hasta cerrahi müdahale ile tedavi edilebilmektedir.
Ülseratif kolit ve Crohn hastalıklarında uygulanan ozon tedavisi faydalı ve birçok etken sonuçları sayesinde tedavi sürecini kısalttığı gözlemlenmiştir. Ozon vücuda verildiğinde kısa sürede kana geçer. Hücrelerin tümü ve dokular yüksek oksijen alır. Uygulanan bu yöntem sayesinde dokularda yenilenme başlar.
Ülseratif kolit ile ozon tedavi uygulaması hastalığın tedavi durumuna ve hastalığına göre değişmektedir. Haftada 10 ile 15 seans olarak uygulanabilmektedir. Tedavinin ardından 1-2 ay ara ile birer seans uygulaması olabilir.
Ozon ile ülseratif kolit hakkında bilgi almak istiyorsanız 0536 950 71 73 numaradan bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Ülseratif kolit belirtileri hastalığın şiddetine ve durumuna göre değişiklik gösterebilir.
Rektum ile sınırlı olan bir iltihaplanma
Rektuma bitişik kolonun bir bölümünün iltihaplanması
Rektumda başlar ve kalın bağırsağın sol tarafını içeren iltihaplanmadır.
Bütün kolonun iltihaplanması
Bağırsağın genişleyerek barsak tıkanması (ileus) denilen hastalığın oluşmasıdır.
Ülseratif kolitin nedeni kesin olarak bilinmemektedir. Çevresel faktörler; genetik etkiler; uzun süre kullanılan ilaç; alkol ve sigara gibi zararlı alışkanlıkların neden olabileceği düşünülmektedir. Ayrıca enfeksiyon hastalıkları ve bağışıklık sistemi hastalıkları ülseratif kolit hastalığının oluşmasına neden olabilir. Ailesinde ülseratif kolit hastalığı bulunan kişilerin ülseratif kolite yakalanma olasılığı daha yüksektir.
Ülseratif kolit kolorektal kanserin gelişmesi için önemli bir risk faktörüdür. Ülseratif kolit hastalığı hastalarda 10 yıldan fazla süredir var ise kolorektal hastalığı olma riski oldukça fazladır. Bu yüzden ülseratif kolit hastalarının tarama amaçlı olarak kolonoskopileri yaptırmaları gerekir.
Ülseratif kolitte belirli bir diyet programı yoktur. Ancak sık ve az miktarda beslenmek; mesela günde 5-6 öğün az bir şekilde yemek; oluşabilecek belirtileri kontrol altına almayı sağlayabilir. Vücut sıvı kaybı yaşayabileceği için de bol miktarda su tüketilmelidir.
Eğer şikayetleri artıran besinleri bilirsek ülseratif kolit belirtilerini en aza indirebiliriz.
Ülseratif kolit tedavisinde kullanılan yiyecekler atakların sıklığını ve şiddetini azaltmaya yardımcıdır.