Uzman olmak için Şimdi başvurun.
✕Yeterli ağız bakımı yapmayan bireylerde; diş ve diş eti dokularının üzerinde kalan yiyecek artıkları zamanla bu bölgelerde bakteri plağı üretirler. Bu plak zamanla taşlaşma eğilimi gösterir ve diş üzerinde diş taşı dediğimiz (tartar) eklentiler oluşturur.
Bakteri Plağı Ve Diş Taşının Ağız Dokularına Zararları Nelerdir?
SONUÇ İLERİKİ EVREDE DİŞ KAYBIDIR!
Diş eti hastalığının tedavisi diş taşı temizliği ve hastanın kendisinin uyguladığı ağız hijyeninin (diş fırçalama; diş ipi kullanımı vs.) geliştirilmesini kapsar. Hastalığın derecesine göre hekimin hastalığı elemine etmek için yapacağı işlemler farklılık gösterir.
Tükürükte bulunan kalsiyumun; diş yüzeylerinde biriken bakteri plağı üzerinde çökelmesi sonucu diş yüzeyinde oluşan eklentilere diştaşı(tartar)denir. Bu taşların ultrasonik cihazlarla diş yüzeyinden uzaklaştırılmasına detertraj denir.
Diştaşı birikimi tükrük yapısı; diş anatomileri; kişisel ağız bakımı gibi faktörlere bağlı olarak kişiden kişiye değişir. Her sene yapılan rutin kontrollerle diştaşı temizliğinin gerekli olup olmadığı hekiminiz tarafından kontrol edilmelidir.
Diş taşı temizliği işlemi genellikle anestezi işlemi yapılmadan uygulanmakta olup; çok hassas olan bölgelerde lokal anestezi uygulanarak ta yapılabilmektedir.
Diş hekimi tarafından uygulanan profesyonel diştaşı temizliği işleminin dişlere herhangi bir zararı olmayıp;ağız ve dişeti sağlığı için gerekli bir işlemdir.