Dental İmplantlartitanyumdan üretilen yapay diş kökleridir. Titanyum insan vücudunda yabancı cisim reaksiyonu oluşturmaz ve çene kemiğine yerleştirildiği zaman doğal diş köküne benzer şekilde çene kemiğine tutunur ve kalıcı olarak kayıp dişin yerini alır.
İmplantlaryaygınlaşmadan önce dişlerinin bir kısmını veya tamamını kaybeden insanlar için tek çözüm hareketli veya sabit protezlerdi. Günümüzde ise;İmplantsistemlerinin gelişmesi ve yaygınlaşması ile birlikte artık neredeyse bütün kayıp dişlerin yerine İmplanttedavisi yapılabilmektedir.İmplantlarTek diş eksikliğinden tam dişsizliklere kadar geniş bir yelpazede kullanmak mümkündür.
Genel sağlık durumu iyi olan ve yeterli kemik hacmine sahip herkeseİmplantuygulanabilir.
Bazı sistemik hastalıklarda özellikle kemik yoğunluğunu ve sağlığını etkileyen ve enfeksiyonlara yatkınlığa neden olan hastalıklarda dikkatli davranmak gerekir. Diyabet hastalığı da dikkat edilmesi gereken hastalıklardan biridir. Bu hastalarda eğer diyabet kontrol altındaysaİmplanttedavisinde herhangi bir sakınca yoktur.
İmplant tedavisindedikkat edilmesi gereken bir diğer nokta iseaşırı sigaratüketimidir. Aşırı Sigara tüketimi yara iyileşmesini geciktirdiği için; erken dönemdeİmplantlarınçene kemiğine tutunmasını kötü yönde etkileyebilir; uzun dönemde isePeriimplantitisdenen ( implantın etrafındaki dişetini ve kemiği etkiler ) hastalığa neden olabilir.
İmplanttedavisinin ömrü için süre vermek doğru bir yaklaşım olmaz.İmplantınömrünü etkileyen birçok sebep vardır. Hastanın genel sağlık durumu; sigara tüketimi; ağız bakımı ve düzenli diş hekimi kontrolüİmplantınömrünü etkileyen başlıca nedenlerdir.
Bir veya iki diş eksikliğinde iki tedavi seçeneği var. Birinci seçenek gelenekselköprüdişprotezi. Köprü diş yapabilmek için boşluğun önündeki ve arkasındaki dişler aşındırılarak küçültülür ve bu dişlerden destek alınarak boşluk köprü protez ile doldurulur.İmplanttedavisinde ise diğer dişlerden bağımsız olarak eksik olan dişin yerineİmplantyapılır ve diğer dişlerden destek alınmaz. Köprü yapımında zorunlu olarak en az iki dişten destek almak gerekir ki buda ilerleyen dönemlerde destek dişlerin kaybı ile sonuçlanabilir.
Kaybedilen ön dişlerin yerine arka dişlerde olduğu gibi implant uygulanabilir. Ancak ön bölgede estetik ön plandadır. Bu yüzden uygulama arka dişlere göre biraz farklılık gösterebilir.
İmplantlarözel yapıları sayesinde manyetik alan oluşturmazlar. Bu nedenle ağzındaİmplantolan hastalar rahatlıklaMRçektirebilirler.
Ağzında hiç diş olmayan hastalaraİmplantyapılabilir. Tam dişsiz vakalarda çene kemiğinin durumuna göreİmplantsayısı belirlenir. Çene kemiği uygun olduğu durumlarda 12 – 16 adetİmplantuygulanarak hastaya sabit protezler yapılabilir. Ancak bu her zaman mümkün olmayabilir. Ancak çok sayıdaİmplantınyapılamadığı durumlarda 4-6 adetİmplantyapılarak total protezlere destek sağlanabilir.
İmplantlarıniyileşme süreci hastanın ve çene kemiğinin durumuna göre farklılık gösterir. Bu süre 2 ay ila 6 ay arasında değişir.