Tiroid bezi; boyunda adem elması olarak bilinen çıkıntının hemen altında; nefes borusunun önünde bulunan 15-20 gr ağırlığında bir bez olup görevi tiroid hormonu yapmak; depolamak ve kan dolaşımına vermektir.
Tiroid bezinin ham maddesi olan iyot; vücudumuzdaki tüm hücreler üzerinde etkili olup bedensel fonksiyonların kontrolünde rol oynar. Kandaki tiroid hormonu miktarı az ise buna hipotiroidi denir ve vücut yavaş çalışır. Kandaki hormon seviyesi fazla ise buna da hipertiroidi denir ve vücut hızlı çalışır.
Vücutta tiroid hormonu az ise kandaki TSH hormonu seviyesi yüksek ölçülür. Vücut fonksiyonlarındaki yavaşlama nedeniyle kişi kendini yorgun hatta depresyonda hissetmeye başlayabilir. Başlıca belirtileri şunlardır:
Vücutta tiroid hormonu fazla ise kanda TSH hormonu düzeyi düşük ölçülür ve vücut fonksiyonlarındaki hızlanma nedeniyle kişi kendini huzursuz; sinirli ve aşırı yorgun hisseder. Başlıca belirtileri şunlardır:
Sadece muayene ve tiroid hormonu düzeylerinize bakarak doktorunuz size tiroid bozukluğunuz olup olmadığını söyleyebilir. Tiroid hormonu seviyesindeki bozukluklar; nedeni belirlendikten sonra ilaç tedavisi ile düzeltilebilir. Altta yatan başka hastalıkların olup olmadığının belirlenmesi tedavi şeklini veya dozunu değiştirebilir. Tedaviye selenyum gibi antioksidanların eklenmesi tedavi başarısını arttırabilir.
Bu ve benzeri şikâyetleri olan kişilerin konusunda uzman bir hekime başvurmaları; gerekli tedavi desteğini almaları ve düzenli takip altında kalmaları önemlidir.