Testosteronhormonlarının düşüklüğü erkekte ciddi ruh vebeden bozuklarına sebep olur. Aşağıda 12 tanesini sıraladım.
- Cinsel istekte azalma (Libido); gece ereksiyonlarında azalma; üretkenlik kaybı.
- Kemik yoğunluğunda azalma (osteoporoz); kemiklerde kırılma tehlikesi.
- Kas kütlesi ve kas gücünde azalma; kas ağrıları; eklemlerle ilgili şikâyetler; yağsız kas kütlesinde azalma; karın bölgesindeki yağların artması.
- Hassas; kuru cilt.
- Koltuk altı ve vücut kıllarında azalma; sakal uzamasında azalma.
- Alyuvarlarda azalma; kansızlık; yorgunluk.
- Sıcak basması; taşikardi; depresyon; zihinsel faaliyetlerde azalma; konsantrasyon zayıflığı; uyku bozuklukları.
- Testosteron eksikliği ile karın bölgesi kaynaklı aşırı kilo arasında karşılıklı bir ilişki bulunmaktadır: Araştırmalara göre; karın bölgesi yağ hücreleri tarafından üretilen proinflamatuar maddeler testosteron seviyesinde azalmaya yol açmaktadır. Diğer taraftan; testosterondaki azalma; karın bölgesinde yağ oluşumuna sebep olmaktadır.
- Düşük testosteron düzeyleri kalp damar hastalıkları riskini artırır.Testosteron düzeyleri il koroner arter hastalığının ciddiyeti arasında da negatif doğrusal ilişki olduğu bildirilmiştir.
- Obezite seks hormonu bağlayıcı globülin (SHBG) düzeylerinde azalma yaparak testosteron seviyelerini düşürür. Morbid obezite aynı zamanda serbest testosteron seviyelerini de düşürür.
- Obez erkeklerin %20–%64’ünde serum total ve serbest testosteron düzeylerinin düşük olduğu gösterilmiştir. Viseral obezite(karın içi yağlanma) ile testosteron düzeyleri arasında diğer obezite tiplerinden çok daha fazla negatif doğrusal bir ilişki bulunmuştur.
- İnsülin direnci ve Tip 2 diyabet de düşük plazma testosteron düzeyleri ile ilişkili bulunmuştur ve testosteron replasmanından sonra insülin duyarlılığında bir iyileşme olduğu bildirilmiştir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır; tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.