Ağrı; toplumumuzda en çok rastlanan şikayetlerden biri olup; KARIN AĞRILARI da herkesin yaşamı boyunca en az bir kez karşılaştığı bir durumdur. Doktora müracaat sıralamasına bakarsak; karın ağrısı ilk sırada yer almaktadır.
Karın ağrısı; süregelen organik veya fonksiyonel (işlevsel) bir bozukluğun habercisi olarak ortaya çıkan bir belirtidir. Çocuklarda ve yetişkinlerde karın ağrısına sebep olan hastalıklar farklılık gösterir.
Yetişkinlerde karın ağrısı şikâyeti değerlendirilirken; hastanın yaşı; ağrının süresi; yeri; şiddeti; eşlik eden diğer semptomlar ve hastanın sigara; alkol alışkanlığı; kullandığı ilaçlar (özellikle kan sulandırıcı ilaçların yolaçabileceği karın içi kanama); geçirdiği ameliyatlar; kronik bir hastalığı ( diyabet; hipertansiyon; dolaşım bozukluğu; karaciğer ve böbrek rahatsızlığı) olup olmadığı; birinci derece akrabalarda mevcut hastalıklar (örnek:Ailevi Akdeniz Ateşi; sindirim sistemi kanserleri; rahim ve over kanserleri) mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır.
Detaylı muayene sonrası Tam Kan Sayımı; idrar tetkiki; dışkıda parazit ve gizli kan incelemeleri; karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri; ultrasonografi; elektrokardiyografi ve gereğinde kolonoskopi ve gastroskopi tetkikleri ile değerlendirilerek karın ağrısına neden olan hastalıklar tespit edilmektedir.
Karın ağrısı haftalar ve aylardır sürüyorsa ; tekrarlıyorsa; şiddeti artıyorsa ve devamlılık gösteriyor ise KRONİK özelliktedir ve mutlaka detaylı incelenmelidir. Kronik karın ağrısına sebep olan hastalıkları sıralandırırsak;
Aniden yani; 6 saat içinde başlayan karın ağrısı AKUT özelliktedir ve birçok hastalığın belirtisi olabilir:
Sadece karın boşluğundaki organlar değil akciğer iltihapları (zatüre); akciğer zarı iltihapları; kaburga kırıkları ve kalp krizleri de karın ağrısı yaratabilmektedir.
Karın ağrısı olan kişiler hangi durumlarda doktora başvurmalı?